Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 1 december 2020

10 korvkrogar du måste besöka!

Älskar du korv och mathantverk är det här listan för dig. 10 tips på korvparadis där man kan äta sig mätt, köpa lokalt och träffa spännande matprofiler. Hämtade ur nya boken ”Den svenska korvresan”.

 Korvmakaren Christofio Ahmet, som flyttade till Västerbotten och sin kärlek Emelie Hertz.
Korvmakaren Christofio Ahmet, som flyttade till Västerbotten och sin kärlek Emelie Hertz.

1. Järnvägsgrillen, Luleå

 Ingen behöver lämna Järnvägsgrillen hungrig.
Ingen behöver lämna Järnvägsgrillen hungrig.

Kanske kantboll att jämställa en grillkiosk med en korvkrog. Men denna grillkiosk förtjänar uppgraderingen.

Känd för mycket väl tilltagna portioner. Ingen behöver lämna Järnvägsgrillen hungrig.

Missa inte ”Loket”, som är fyra 150-grams burgare mellan två bröd. Den lokala ”Husman” är också XXL med stekt palt, renskav och en stor stekt korv. ”Skrovmålet” är i samma viktklass. Den lilla matsalen är pyntad smäktande turistfoton från Luleå med omgivningar och möbleringen enkel.

2. Västerbotten Korv, Lövsele

 Ett riktigt korvparadis där man kan äta och köpa lokalt och hantverksmässigt tillverkade korvar med västerbottnisk och internationell inspiration.
Ett riktigt korvparadis där man kan äta och köpa lokalt och hantverksmässigt tillverkade korvar med västerbottnisk och internationell inspiration.

Ett riktigt korvparadis där man kan äta och köpa lokalt och hantverksmässigt tillverkade korvar med västerbottnisk och internationell inspiration. Det finns gott om exklusiva tillbehör till korvarna.

Allt kött från trakten, alla kryddor nogsamt utvalda av korvmakaren Christofio Ahmet, som flyttade till Västerbotten för att hans kärlek Emilie Hertz kommer härifrån. Korvarna har ovanliga namn som ”The incredible hulk” med spenat, bladpersilja och jalapeños.

Öppet sommartid. Lokalen är rustik, rymlig och har högt i tak.

3. Brunos Korvbar, Stockholm

 Här huserar en av Stockholms största korvprofiler – Bruno Fortkord, 80 år.
Här huserar en av Stockholms största korvprofiler – Bruno Fortkord, 80 år.

Här huserar en av Stockholms största korvprofiler – Bruno Fortkord, 80 år. Korvbaren är ett typiskt hål i väggen, men det finns även uteservering. Korvarna indelade efter styrka – milda, mediumstarka och starka. Husets populäraste är Dubbel Kabanoss med urstarka såsen hoj-hoj. Korvarna serveras instuckna i ett pain-riche med surkål. På topplistan finns också en thüringer med fint kalvkött, liksom currywurst och bratwurst. Testa gärna den tyska specialiteten leberkäs, påminner om köttfärslimpa med fläsk och kalvkött. Finns förstås vegetariskt och veganskt.

4. The Hairy Pig, Stockholm

Denna unika krog ligger i Gamla Stan. På The Hairy Pig är det som den engelska titeln antyder vidsvinskorv som gäller. Korven är hemgjord och serveras med eget potatismos och löksås. Det finns förstås även köttbullar gjorda på vildvinskött. Och hemkörda korvar på fläsk och nöt. Ibland kryddade med tryffel. Interiören är mörk, murrig och mysig.

5. Stångebrogrillen, Linköping

 Jan Scherman själv utanför Stångebrogrillen.
Jan Scherman själv utanför Stångebrogrillen.

Ligger nära den historiska platsen där hertig Karl, i slaget vid Stångebro, besegrade kung Sigismund 1598 och blev Karl IX. Korvrätterna är klassiker om än betydligt yngre. Här finns allt, inkluderat hamburgare. Det snålas inte på smöret när wurrarna steks. Det är trång och gemytligt. Och jag gillar stället lite extra då jag växte upp i just Linköping. Nuri Brahim, som äger och driver Stångebrogrillen kallas lokalt för korvkungen med eget potatismos, egen ketchup och en personligt touch på de flesta korvrätterna.

6. Gourmetkorv, Göteborg

Sveriges framsida är en genuin korvstad. Gourmetkorv är en kvalitetskedja med flera krogar i Götet – Grönsakstorget, Nordstan, Lindholmen med flera. Även i Trollhättan och Kungsbacka. Fräscha lokaler och ett 60-tal smakrika korvar från hela världen. Gillar särskilt kycklingkorven med dragon. Och viltkorven med enbär och en skvätt cognac. Här finns det enkla, genuina och exotiska. Stort sortiment med tillbehör och bland korvbröden även surdegsbröd. Den energiska entreprenören Malin Talcoth planerar för Gourmet-korv-krogar även i Oslo och Köpenhamn.

7. Oceanen, Göteborg

 Prisad som årets korvkrog av Korvakademien 2019. En mycket värdig vinnare, som ligger i stadsdelen Majorna, i ett kulturhus med många aktiviteter.
Prisad som årets korvkrog av Korvakademien 2019. En mycket värdig vinnare, som ligger i stadsdelen Majorna, i ett kulturhus med många aktiviteter.

Prisad som årets korvkrog 2019 av Korvakademien, en mycket värdig vinnare! Ligger i stadsdelen Majorna i ett kulturhus med många aktiviteter. Musik, dans och så korvarna. På menyn finns alltid lika många köttkorvar som vegetariska/veganska. Handlar om 6 -7 rätter av vardera sorten. Låt servitören Stefan Lundberg bjuda på sin favorit den veganska Go Bai med picklade rotfrukter, gurka, vårlök och korianderinspirerad sås. Pommes vid sidan av. Eller en merguez med kumminaioli. Hela huset andas flydda tider, men kulturutbudet och maten är modern.

8. Slowfood meats fastfood

 Fabriken drivs av Claes Persson, en av korvens många eldsjälar.
Fabriken drivs av Claes Persson, en av korvens många eldsjälar.

Det är verkligen både och. Man kan ta sig en långlunch här, eller köra en snabbis. Fabriken tillhör samma byggnad som korvfabriken Per i Viken, som är en skånsk stolthet i charkbranschen. Krogens korvar är synnerligen färska och hämtade direkt från produktionen. Jag hyllar lammwienerkorven och Per i Parma, en nöt- och fläskkorv med äkta Parmigiano Reggiano. Krogen och fabriken drivs av Claes Persson, en av korvens många eldsjälar.

9. Sotnosen i Fornstugan, Kristianstad

 Detta är ett korvcafé i unik miljö i Tivoliparken.
Detta är ett korvcafé i unik miljö i Tivoliparken.

Detta är ett korvcafé i unik miljö i Tivoliparken. Från början var Fornstugan ett hembygdsmuseum från slutet av 1800-talet. Idag är byggnaden ett utsökt korvparadis med tilltalsnamnet Sotnosen. De två eldsjälarna Maria Bub och Veronica Börjesson har skapat en riktigt inneställe där folk ses, snackar, fikar och äter gourmetkorv och även går korvkurser. Den gamla byggnadens mysterier med drakhuvuden i trä på väggarna är intakt och beblandar sig fint med bakverk, kaffemaskiner och ett restaurangkök. Allt är hemlagat och råvarorna är lokala. Utöver korv går det att köpa korvprylar i form av tröjor och brickor.

10. Södra Kompaniet, Löderup

 En mysig och pittoresk kombination av matbutik och restaurang.
En mysig och pittoresk kombination av matbutik och restaurang.

Denna årets korvkrog, 2020, ligger i det vackra Österlen. Här var från början ett fiskrökeri, nu röker man korvar. En handfull kockar från huvudstaden flyttade hit och har med stor energi och mycket kunnande skapat en mysig och pittoresk kombination av matbutik och restaurang. I ena hörnet hänger korvarna på tork. Jag har testat Choucroute med bratwurst, surkål, morötter, kummin, timjan och lagerblad. Fint komponerad av Jonas Bergström och Linda Nylander. Mersmak.

Köp Den svenska korvresan

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen