Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 13 november 2020

125-årig tradition i Sätila – svensk tillverkning bakom mössuccé

Sätila of Sweden bygger på nordisk tradition och äkta hantverk. Mest känd är mössfabriken för Stenmarksmössan, som på 1970-talet värmde tusentals fans. Stenis finns fortfarande i sortimentet av varma och välsittande mössor – samtliga stickade i Sverige.

 Sätila är ett stickeri med unik kompetens inom trikåtillverkning
Sätila är ett stickeri med unik kompetens inom trikåtillverkning

Sätila är ett levande bevis på att det går att vara ett av de ledande företagen inom svensk textilindustri och klara att producera i Sverige och att ta ansvar för miljö och kommande generationer.

– En gång hade Sätila 100 anställda, i dag är vi 12, fast beslutna att sätta Sätila på kartan igen genom ansvarsfullt socialt och miljömässigt tänkande, säger Sara Nevander, VD för det över hundraåriga företaget som besitter stor hantverksskicklighet och som stickar mössor i tredje generationen.

Sätila är en gammal jordbruksort där hantverk och odling av lin har varit populärt i regionen, långt tillbaka i tiden.

Vävnadsförläggarverksamhet i Sätila

 1910 startar Johannes Nilsson ett strumpstickeri. Den mekaniska trikåtillverkningen börjar med primitiva hembyggda maskiner.
1910 startar Johannes Nilsson ett strumpstickeri. Den mekaniska trikåtillverkningen börjar med primitiva hembyggda maskiner.

– Under 1700-1800-talet utvecklades en omfattande vävnadsförläggarverksamhet i trakten som innebar att lin odlades och förädlades till tyger som såldes i Göteborg och Borås. När sedan bomullsgarnet kunde importeras från USA så tog utvecklingen fart och produktionen av textil växte snabbt, berättar hon.

Det var då grundaren och jordbrukaren Johannes Nilsson fick idén att köpa maskindelar till de första stickmaskinerna och fraktade dem med ångbåt tvärs över sjön Lygnern från Fjärås till Sätila i slutet av 1800-talet. Byvägen trafikerades med häst och vagn och maskindelarna sattes ihop på plats i stickeriet.

Textilproduktion tog över jordbruket

1910 startades Nilssons trikåfabrik och strumpor stickades för fullt i Sätila. Vid andra världskrigets slut hade textilproduktionen en sådan fart att man beslutade att avsluta jordbruket.

 För dig som vill ha en lite mer rejäl mössa är Karin ett perfekt val, en stilren modell med lite volym.
För dig som vill ha en lite mer rejäl mössa är Karin ett perfekt val, en stilren modell med lite volym.

Någonstans under 1970-talet får dåtidens ägare VD Kjell Grebelius tillsammans med sin fru Olga, kontakt med tidernas främsta alpina skidåkare, Ingemar Stenmarks mamma, som stickade mössor till Tärnabys alpina stjärnor. Detta visade sig vara en lyckträff av sällan skådat slag. I takt med att Ingemars stjärna steg ökade efterfrågan på mössan som Ingemar gjorde världsberömd. Efterfrågan var för hög och Stenmarks mamma hann inte leverera mössor till alla som skickade beställningar. Sätila fick istället uppdraget att sticka och leverera mössor.

Stenmarks populära mössa

– Vi tillverkade 100.000 exemplar av mössan vilket är helt otroligt och är anledningen till att fabriken inriktade sig mot att bli experter på just produktion av mössor, berättar Sara Nevander.

Sätila of Swedens unika kunnande i stickning i kombination med att det i fabrikens gömmor finns en stor mönsterbank som bidrar till att den lilla byn tillverkar mössor som står med ena foten i tradition och den andra i modern flexibel tillverkning som tar fram hållbart producerade mössor för de flesta behov: så väl för fritid och arbete som för stad och land.

– Samma plats, samma tradition, samma passion sen 1896, säger Sara.

Köp Sätilas mössor

Läs även: Aldrig mer frusna lår – håll dig varm i sadeln med smart kjol

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen