125-årig tradition i Sätila – svensk tillverkning bakom mössuccé
Sätila of Sweden bygger på nordisk tradition och äkta hantverk. Mest känd är mössfabriken för Stenmarksmössan, som på 1970-talet värmde tusentals fans. Stenis finns fortfarande i sortimentet av varma och välsittande mössor – samtliga stickade i Sverige.
Sätila är ett levande bevis på att det går att vara ett av de ledande företagen inom svensk textilindustri och klara att producera i Sverige och att ta ansvar för miljö och kommande generationer.
– En gång hade Sätila 100 anställda, i dag är vi 12, fast beslutna att sätta Sätila på kartan igen genom ansvarsfullt socialt och miljömässigt tänkande, säger Sara Nevander, VD för det över hundraåriga företaget som besitter stor hantverksskicklighet och som stickar mössor i tredje generationen.
Sätila är en gammal jordbruksort där hantverk och odling av lin har varit populärt i regionen, långt tillbaka i tiden.
Vävnadsförläggarverksamhet i Sätila
– Under 1700-1800-talet utvecklades en omfattande vävnadsförläggarverksamhet i trakten som innebar att lin odlades och förädlades till tyger som såldes i Göteborg och Borås. När sedan bomullsgarnet kunde importeras från USA så tog utvecklingen fart och produktionen av textil växte snabbt, berättar hon.
Det var då grundaren och jordbrukaren Johannes Nilsson fick idén att köpa maskindelar till de första stickmaskinerna och fraktade dem med ångbåt tvärs över sjön Lygnern från Fjärås till Sätila i slutet av 1800-talet. Byvägen trafikerades med häst och vagn och maskindelarna sattes ihop på plats i stickeriet.
Textilproduktion tog över jordbruket
1910 startades Nilssons trikåfabrik och strumpor stickades för fullt i Sätila. Vid andra världskrigets slut hade textilproduktionen en sådan fart att man beslutade att avsluta jordbruket.
Någonstans under 1970-talet får dåtidens ägare VD Kjell Grebelius tillsammans med sin fru Olga, kontakt med tidernas främsta alpina skidåkare, Ingemar Stenmarks mamma, som stickade mössor till Tärnabys alpina stjärnor. Detta visade sig vara en lyckträff av sällan skådat slag. I takt med att Ingemars stjärna steg ökade efterfrågan på mössan som Ingemar gjorde världsberömd. Efterfrågan var för hög och Stenmarks mamma hann inte leverera mössor till alla som skickade beställningar. Sätila fick istället uppdraget att sticka och leverera mössor.
Stenmarks populära mössa
– Vi tillverkade 100.000 exemplar av mössan vilket är helt otroligt och är anledningen till att fabriken inriktade sig mot att bli experter på just produktion av mössor, berättar Sara Nevander.
Sätila of Swedens unika kunnande i stickning i kombination med att det i fabrikens gömmor finns en stor mönsterbank som bidrar till att den lilla byn tillverkar mössor som står med ena foten i tradition och den andra i modern flexibel tillverkning som tar fram hållbart producerade mössor för de flesta behov: så väl för fritid och arbete som för stad och land.
– Samma plats, samma tradition, samma passion sen 1896, säger Sara.
Köp Sätilas mössorLäs även: Aldrig mer frusna lår – håll dig varm i sadeln med smart kjol
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.