175 år av svensk textilhistoria – Almedahls vårdar ett arv av skandinavisk design
Från starten 1846, när det vita linnet dominerade, genom två världskrig, längtan efter färg och modernisering och fram till dagens nostalgifrossa. Anrika Almedahls äger en designskatt med över 10 000 textilmönster. På Landshopping.se hittar du både textiljättens 100-åriga storsäljare damastduken Draken och härliga retrofavoriter.
Almedahls textilhistoria börjar redan 1846. Handlaren Hans W Wesslau i Göteborg köper ett konkursbo i Örgryte socken, numera en stadsdel i Göteborg. Där startar han tillverkning av lingarner och linnevävnader och utvidgar snabbt verksamheten med ett beredningsverk. Sverige har därmed fått sin första kompletta linneindustri – Almedahls Mekaniska Wävferi.
Namnet fick väveriet efter Hans dotter Alma som tyvärr dog redan innan hennes pappas fabrik kom i drift.
Almedahls stark förknippat med vita linnedukar
Hans W Wesslau har stora ambitioner. Han gör studieresor till Skottland och söker upp skickliga mönsterskapare. Snabbt bygger han upp ett brett sortiment av linneprodukter. Han satsar på vita linnedukar och snappar upp modet hos överklass och borgerskap att duka ljust under det mörka 1800-talet. Blanka vita tyger reflekterar ljuset före glödlampans intåg.
I mer än 100 år är Almedahlsnamnet förknippat med vita linnedukar och linneservetter.
Damastdukarna var gjorda av riktigt fina tyger.
Damastduken Draken storsäljare i 100 år
Garnet spinns av de bästa lintågorna och vävs med avancerad jacquardteknik med mycket hög trådtäthet.
Almedahls damastduk med ”drakmönstret” blir världskänd under världsutställningen 1877 i Amsterdam och har sedan dess tillverkats i enorma kvantiteter och vårdats som släktklenod i tusentals linneskåp världen över.
Signe Soholm hette den prisbelönta formgivaren till duken Draken. Hon var skolkamrat med Carl Larsson och hämtade inspiration till dukens mönster från runstenar.
Världskrig. Brist på svensk linråvara. Nystartade linnefabriker med ökad konkurrens som följd samt importerade linnevaror från dåvarande Tjeckoslovakien är affärsutmaningar som avlöser varandra under 1900-talets början.
1929 sker en stor fusion. Flera väverier och ett linnespinneri införlivas i Almedahl-Dalsjöfors AB, som bolaget heter då, och en nytänkande koncernchef utses.
Nya produkter i 1930-talskrisens spår
Under 1930-talskrisen inriktas produktionen på specialprodukter och bomullsvaror, hemtextilier utvecklas och kulörta metervaror som sys till arbetskläder åt till exempel sjuksköterskor produceras.
Under andra världskriget tillverkar Almedahls dukar av svensk rayon och till exempel en blå bomullsklänning med vit krage och vita manschetter ”för arbete i hem och hushåll”. Klänningen kostade 8:75 kronor.
Under åren efter kriget blomstrar verksamheten. Lönsamheten, liksom arbetsmiljön för arbetarna i fabriken, förbättras radikalt. 1958 flyttas fabriken till Dalsjöfors öster om Borås. Verksamheten vidareutvecklas och blir kallad för världens modernaste linneväveri.
Nytt intresse för linneprodukter
Som mest sysselsatte Dalsjöfors 600 personer.
Åren fram till i dag kantas av produktutveckling och anpassning till nutiden då efterfrågan på linneprodukter i stort sett har försvunnit. Företaget drevs av en stark ambition att möta konsumenternas efterfrågan på gardiner under 1950-talet, textilier som passade nya behov och männens inträde i köken på 1960-talet, lättskötta textilier under 1970-talet och påslakan under 1980-talet.
Nu äger Almedahls en designskatt på 10 000 mönster och vårdar ett skandinaviskt designarv. Intresset för linne har återigen väckts. Tidlösa kända mönster finns i sortimentet och några har utvecklats vidare av egna formgivare med nya färgsättningar och når därmed en ny publik.
39% rabatt – Köp Draken härKälla: Almedahls jubileumstidskrift 1996
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.