Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 24 juni 2021

3 ägare om lådcykel: "Rymmer allt från matkassar till djur och barn"

De är ett miljövänligt alternativ som förenklar vardagen. Från att ha varit udda fågel på vägarna har lådcykeln blivit ett omtyckt transportmedel. Land har pratat med tre hängivna lådcyklare om vardagsmotion, julgransköp med cykel och livet som bilfri.

För bara något årtionde sedan såg man de knappt alls.

I Sverige, alltså.

Men den som reste till exempelvis Köpenhamn, Amsterdam eller Berlin kunde se dem på nästan varenda gata.

Lådcykeln har gått från att vara en något udda fågel på cykelbanorna till att slå igenom på bred front. Från att främst ha nyttjats av trendkänsliga storstadsbor till att synas oftare på gator, torg och landsvägar. Förklaringen är ganska enkel. Lådcykeln är ett roligt, miljövänligt och hållbart transportalternativ.

Anna fraktar julgranar, badankor och barn: ”Det blev lådcykel i stället för en andra bil”

 Efter vårt hus och vår stora, fina röda soffa i vardagsrummet är lådcykeln vår bästa investering, säger Anna Lidström.
Efter vårt hus och vår stora, fina röda soffa i vardagsrummet är lådcykeln vår bästa investering, säger Anna Lidström.
Köp vår populäraste lådcykel

Allt detta spelade in när Anna Lidström, 37, från Sparsör utanför Borås slog till på en lådcykel för snart sex år sedan. Anna väntade sin andra dotter och tillsammans med sambon diskuterade hon behovet av en andra bil.

– Jag hade sett mycket lådcyklar i Köpenhamn och Malmö där min sambo kommer ifrån och det verkade så himla kul och praktiskt. Vi bor i ett samhälle en bit utanför Borås och jag hade en idé om hur mysigt det skulle vara att köra runt ungarna i en lådcykel istället för att hålla på med en bil hela tiden, säger hon.

Det blev aldrig något andra bilköp. Det blev en lådcykel med eldrift istället. I skrivande stund har den körts över 600 mil.

Lådcykeln skapar äventyr och glädje

– Den har fraktat allt från julgranar och stora uppblåsbara badankor till stranden. Det är lite cirkus och äventyr kring den! Efter vårt hus och vår stora, fina röda soffa i vardagsrummet är lådcykeln vår bästa investering, säger Anna Lidström.

Förutom att vara praktisk och kunna frakta såväl ungar som deras kompisar så har Anna Lidströms lådcykel även lett till flera roliga möten.

Får många frågor om cykeln

– Den har gett oss så mycket glädje, motion och tillfälle till utflykt. Det blir lite av en ”conversation piece också”. Fast fler och fler har lådcykel numera så får jag fortfarande många frågor och glada tillrop från folk som säger ”åh, vilken fin! Hur funkar den? En sån skulle jag också vilja ha!” och liknande. Så det är väldigt många trevliga möten kopplat till den, säger hon.

Gustav älskar friheten: ”Vi cyklar året om med lådcykeln”

 För Gustaf Lindqvist blev lådcykeln inte ett komplement till bilen – den ersatte bilen helt och hållet.
För Gustaf Lindqvist blev lådcykeln inte ett komplement till bilen – den ersatte bilen helt och hållet.

Gustaf Lindqvist, 38, är egenföretagare inom spelutveckling och konsultverksamhet och bor med sin familj utanför Sundsvall. De brukade fästa vagnar bakom cyklarna tidigare, men efter att ha sett andra föräldrar med lådcykel till och från förskolan kom de på andra tankar. De testade en kompis lådcykel och nyttjade även Sundsvalls kommuns möjlighet till lånelådcykel för att se om det var något för dem.

– Vi fastnade direkt, säger han.

Sommaren 2020 gjorde de slag i saken och köpte sin första lådcykel. För familjen Lindqvist är det främst friheten och hälsoaspekten som smäller högst.

– Vi har en tvåhjulig lådcykel vilket gör att känslan är som att surfa fram på vägarna. Det gör också att man lätt kan undvika att cykla i hål och andra hinder om vägen är undermålig.

Uppåtgående trend i Sverige

I flera andra länder har lådcykel varit vanliga länge. I Sverige har det dröjt lite längre. Vad skulle du säga är anledningen till den uppåtgående trenden för lådcyklar i Sverige?

– Jag tror framför allt barnfamiljer vill förbättra världen för sina barn. Lådcykeln löser vardagspusslet för många. Man vill sluta trängas med bilar runt skolorna. Sedan ger det en frihet som är svårslagen.

För Gustaf Lindqvist blev lådcykeln inte ett komplement till bilen – den ersatte bilen helt och hållet.

– Vi gick från att ha bil till att bli bilfria med hjälp av lådcykel. Så vi har ställt om i stort sett allt. Vi cyklar året om med den. Så det är lämning till förskolan, handling och aktiviteter. Handla på byggvaruhus eller lämna in våra vanliga cyklar, allt åker ner i lådan!

Ola väljer cykeln framför bilen i stan: ”Vi har kört 200 mil med vår lådcykel”

 För familjen Möller har lådcykeln förändrat deras vanor. Pappa springer familjen hänger med på cykeln.
För familjen Möller har lådcykeln förändrat deras vanor. Pappa springer familjen hänger med på cykeln.

Ola Möller, 38, från Helsingborg är riksdagsledamot för Socialdemokraterna och sitter bland annat i civilutskottet. Efter en längre tids diskussion om behovet av att köpa en andra bil tänkte familjen om och köpte istället en lådcykel vintern 2019.

– Jag är på resande fot mycket i mitt arbete och har då ofta vår enda bil. Med två barn så insåg vi att vi behövde ett ytterligare transportmedel. Eftersom vi försöker vara miljömedvetna och smidiga så valde vi att köpa en lådcykel, säger han.

Förutom möjligheten att effektivt och smidigt förflytta sig så gav cykelköpet en välkommen social bonus.

Så har lådcykeln förändrat vardagslivet

– Eftersom den går på el så hanteras backarna i Helsingborg med lätthet. Dessutom är den väldigt rolig för barnen och genom att de och min fru kan följa med ut på mina löpturer så får vi också en social aktivitet att göra tillsammans som aldrig gått att genomföra med bil, säger Ola Möller.

För familjen Möller har lådcykeln inte fullt ut ersatt bilen, men har förändrat deras vanor så pass att cykeln är förstahandsvalet när det kommer till förflyttning i stadsmiljö. Han tror att smidigheten och kostnadseffektiviteten är två stora skäl till att lådcykeln blivit allt vanligare i Sverige.

– Vi har kört ungefär 200 mil med vår cykel och skulle vi kört motsvarande sträcka med en relativt ny bil så hade milen blivit väldigt mycket dyrare. Dessutom är det miljövänligt vilket jag tror många ser som positivt. Och barnen älskar det!

Finns nackdelar att tänka på

Så långt fördelarna med livet som lådcykelägare. Men om vi vänder på myntet. Vad säger de tre entusiasterna om nackdelarna?

– Det är en investering och det kostar en del – nästan som en andra bil om man skulle köpa en begagnad. Men det har verkligen betalat igen sig alla gånger. Vi har ett regnkapell till den också vilket gör att vi cyklar i alla väder, säger Anna Lidström.

Ola Möller nämner trafiksäkerhet och parkeringsmöjligheter som två mindre positiva saker.

– Det går väldigt fort framförallt i backarna och skulle man välta kan det bli stora skador. Den kräver också marginellt mer service än en vanlig cykel, men i relation till bilen är den överlägsen så det går kanske på ett ut. Det är inte helt lätt att manövrera i trånga utrymmen och ibland är det svårt att hitta ett smidigt ställa att parkera på, säger han.

Dags för trafikplanerare att räkna med lådcyklar

Gustaf Lindqvist menar att svenska trafikplanerare inte riktigt tänkt på lådcyklister i alla lägen.

– Det är trångt på gång- och cykelvägar och finns ofta hinder för bilister. Då är det svårt att komma igenom med lådcykel. Oftast blir det att man cyklar på vägen, så man önskar att trafikplanerare börjar ta höjd för lådcykel i stadsmiljön, säger han.

Anna Lidström medger att lådcykeln kan vara lite otymplig i vissa lägen, men har aldrig ångrat köpet.

– Den gör livet så mycket enklare och roligare och är sjukt mycket mindre krångel än med en bil. Visst behöver den laddas då och då men varför skulle det vara knöligare än att åka och tanka bilen? Jag älskar vår lådcykel, så är det bara!

Läs mer om Lands utvalda lådcyklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen