Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 20 augusti 2020

Expertens tips: 4 lättodlade och friska rosor

Vilda och vackra eller eleganta. Planterar du dina nyinköpta rosor rätt så får du njuta av fantastisk blomning. Experten tipsar om fyra odlingsvärda och vackra rossorter som passar för svenska förhållanden.

Sensommar och höst är en utmärkt tid för plantering av rosor. Det säger trädgårdsexperten Catharina Christoferson.

– Alla rosor gillar att komma i jorden när temperaturen sjunker och marken är fuktig.

Planterar du på hösten blir det inte lika känsligt eller viktigt med vattning och du riskerar inte att dina nyplanterade dyrgripar torkar ut under soliga och varma dagar. Efter vinterns vila, när rosen drar i gång och börjar växa direkt på våren, vinner man dessutom en säsong.

Tips på lättodlade rosor

Catharina har valt ut fyra lättodlade sorter som levereras i kruka när du köper dem på Landshopping.se.

– De bör planteras snarast möjligt efter leverans men kan utan problem förvaras några dagar om de placeras på en kylig plats och rötterna hålls lite fuktiga, säger hon.

Välj en solig plats. Rosor trivs bäst i varma och soliga lägen. Det kan vara sol till halvskugga och inte för vindpinat eller risk att platsen torkar ut, till exempel nära en husvägg. Plantera inte för tätt, rosor växer till sig snabbt och kommer garanterat att fylla ut utrymmet.

Så väljer du jord till dina rosor

Frisk och bra jord är extra viktig när man ska plantera rosor. Rosor vill ha väldränerad och näringsrik jord, gärna mullrikt och fukthållande. Jordlagret ska vara djupt.

Gräv en grop. Den ska vara ca 50 cm bred. Se till att den tjockare knölen där man förädlat rosen hamnar cirka 10 cm under markytan. Är inte rosen okulerad, sätter du rosen en bit under det ställe jorden når i krukan. Vattna i planteringsgropen. Lägg i rotklumpen. Fyll på med planteringsjord eller rosjord och tryck till. Vattna sedan ordentligt.

The Fairy – rosen med den söta och milda doften

 Rosen ”The Fairy”
Rosen ”The Fairy”

Rosen ”The Fairy” är en marktäckande ros som blommar rikligt och remonterande under juni till oktober. Växtsättet är tätt, mycket brett med överhängande grenar och blir ca 60-100 cm hög. Blommar mycket rikligt med rosa små fyllda blommor som sitter i stora täta klasar. Utmärkt marktäckande sort med sitt breda och spridda växtsätt. Passar utmärkt i slänter eller i kruka. Doften är mild och söt. Bladverk är frodigt och grönt. Sorten är mycket härdig och kan ofta ses i offentliga planteringar. Placera i sol eller halvskugga och plantera gärna i näringsrik, mullrik och väldränerad jord. Beskärning sker på våren.

Växtzon 1-5

Ingrid Bergman – rosen med mörkröd sammetslyster

 Rosen ”Ingrid Bergman”
Rosen ”Ingrid Bergman” FOTO: jejim

Rosen ”Ingrid Bergman” har stora fyllda mörkröda blommor med svag doft. Blommar rikligt juni-oktober. Växtsättet är upprätt, kraftigt och tätt och har långa grova taggar. Ca 60-80 cm hög. Bladen är mörkgröna och aningen läderartade. Fin både som rabattros, solitär eller grupp. Kan även planteras i kruka eller urna. Blommar bäst i soliga lägen men kan även placeras i skugga. Plantera gärna i näringsrik, mullrik och väldränerad jord.

Växtzon 1-3

Santana – rosen med de stora mörkröda blommorna

 Rosen ”Santana”
Rosen ”Santana”

Rosen ”Santana” har ett kompakt och klättrande växtsätt. Blommar remonterande från juni till oktober. Blommar med mörkröda, stora, välfyllda svagdoftande blommor. Kraftigt och tätväxande ros, som både kan användas som klätterros och buskros beroende på beskärning. Vacker som snittblomma. Placera i sol/halvskugga och vattna medelmåttligt. För bästa utveckling placera i näringsrik, mullrik och väldränerad jord. Beskär på våren. Passar att plantera vid väggar och staket som en klätterros. Som buskros passar den som solitär, friväxande häckar och planterad i stora krukor.

Växtzon 1-2

White Cover – vita rosen med de mörkgröna och glänsande bladen

 Rosen ”White Cover”
Rosen ”White Cover”

Rosen ”White Cover” är en marktäckande buskros med tätt, buskigt och utbrett växtsätt, som blir ca 50 till 70 cm hög. Mörkgröna och glänsande blad. Blommar rikligt med medelstora, fyllda, vita blommor med guldgula ståndare. Doften är svag. Blommar nästan oavbruten från juli till oktober. Passar att plantera i grupp, som solitär, som häck eller i kruka. För bästa utveckling placera den gärna i sol till halvskugga i näringsrik, mullrik och väldränerad jord.

Växtzon 1-4

3 tips för att lyckas!

1. Näringsrik jord som är väldränerad

2. Beskärning av vissna blommor för rikare blomning

3. Solig placering – gärna intill spaljé, staket eller pergola

Upptäck Land Shopping

Läs även: 5 skäl att torka tvätten utomhus

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen