Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 8 mars 2019

4 saker du minst ska packa i din krislåda

Storstadsbor är mest sårbara, men även den bättre rustade landsbygden bör se över sin hemberedskap. Kom igång och packa din krislåda reda idag. Här är fyra bra prylar att börja med.

 Att kunna klara några dygn utan el, vatten eller mat är ingen lätt situation. Men de flesta av oss kan klara det om vi tänker efter före.
Att kunna klara några dygn utan el, vatten eller mat är ingen lätt situation. Men de flesta av oss kan klara det om vi tänker efter före.

Som start när du se över din hemberedskap ska du tänka vatten, mat, värme och kommunikation. Det säger Fredrik Stockhaus som har specialiserat sig på hemberedskap och driver krisberedskapsbutiken Criseq på nätet.

Beredskap för minst sju dygn

– Man behöver tänka igenom vad man behöver för att klara sig själv i sju dygn. En radio, batterier, filtar, stearinljus, konserver, trangiakök och vattendunkar är en bra start, säger han.

– Ovisshet är det tuffaste när något händer. Att inte veta vad som har hänt eller hur länge till exempel ett strömavbrott förväntas pågå är oerhört frustrerande, därför är det bra att skaffa sig en vevradio.

Köp utvalda produkter för beredskap här

Radion håller cirka 10 timmar men blir den urladdad kan du enkelt ladda upp den genom att veva en minut och sedan kan du lyssna cirka fem minuter och ta del av viktiga samhällsmeddelanden. Många modeller är även utrustade med solceller och kan laddas hjälpligt om de står i fönstret.

– Med en vattendunk och ett vattenfilter som renar vanligt sötvatten från bakterier kan du hämta vatten i en insjö och rena om du saknar egen brunn. Saknar du vedspis är det bra att ha ett spritkök så att du kan koka vatten och få varm dryck som hjälper dig att hålla värmen och tillaga enkla måltider.

Skaffa dig kunskap

Tänk på att beredskap inte enbart handlar om att skaffa sig prylar och bunkra mat. Kunskap är ännu viktigare för att du ska klara att hantera situationen på bästa sätt.

– Är du en friluftsmänniska och vistas ute i naturen så är du säkert bekväm med att tända ett enkelt spritkök. Har du aldrig gjort det tidigare – då är mitt råd att du ska öva.

 Krisberedskapsutrustningen är till hjälp när du till exempel campar eller hamnar i en nödsituation i naturen.
Krisberedskapsutrustningen är till hjälp när du till exempel campar eller hamnar i en nödsituation i naturen.

Packlista: 4 saker du minst ska packa i krislådan

  • Spritkök – för enkel matlagning och ger möjlighet att koka vatten
  • Vattendunk – ger dig möjlighet att hämta vatten
  • Vevradio – för inhämtning av information
  • Vattenfilter – renar sötvatten

3 smarta tips

1. Vatten kan lagras genom att frysas i pet-flaskor.

2. Täck fönster, golv och dörrar med filtar och mattor för att behålla värmen.

3. Pasta kan kokas till exempel i krossade tomater.

Se alla krisprodukter

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen