Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 4 maj 2018

5 fakta om lin: Därför sådde flickorna i Hälsingland utan underkläder

Visste du att det bara behövs linblommans stjälk för att tillverka ett slitstarkt tyg som håller i generationer utan några som helst kemikalier? Man bara hamrar, kammar och tvinnar ihop tråden i varmt vatten – visst är det fantastiskt!

FOTO: Istock/Jacob Bruce

Linet har varit en livsnödvändighet i Norden i mer än tusen år. Misslyckades man med linet blev det inga skjortor, inga sängkläder, inga underkjolar. Men under 1960-talet blåste nya vindar – intresset för det syntetiska fibret ökade på bekostnad av naturfibret lin. Det slutade med att odlingen av spånadslin försvann, inte bara i Sverige utan också i Västtyskland, Österrike och Danmark.

Inget går till spillo

Nu får allt fler upp ögonen för linets fantastiska användningsområden och egenskaper och inser att linneprodukter inte bara är otroligt vackra är utan även ett bra val för miljön eftersom odlingen endast kräver lite gödning och växten i sig är motståndskraftigt mot sjukdomar och inte behöver besprutas. Dessutom kan alla delar av plantan tas tillvara, inget går tillspillo.

Här är fem andra roliga fakta om linet som tack vare sina egenskaper förtjänar att få en ny chans i våra hem

FOTO: Jacob Bruce

5 spännande fakta om lin

1. Linet har en stor förmåga att ta upp fukt. Ett lakan eller en skjorta kan ha upp till 50 procent väta och känns ändå inte fuktigt.

2. linet har starka traditioner i Hälsingland och det sägs att flickorna i Hälsingland sådde lin utan underkläder förr i tiden, för att markera för linet att de behövde nya.

3. Just linet från Hälsingland ansågs dessutom ha en extra egenskap – det kunde stilla blod och läka sår. Linet skars då i små bitar och lades i det blödande såre

4. Sveriges sista linberedningsverk i Laholm lades ner 1966.

5. Växbo Lin är ett av Sveriges få kvarvarande linneväverier. Här vävs gamla hantverkstraditioner samman med modern design. Källa: www.linlandet.com

Handla 100% lin ”made in Sweden” här!

Ta mig till Land Shopping

Läs även: Träspill och äkta naturhampa blir sommaren vackraste stol

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen