Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 29 juni 2021

5 populära böcker om livet på landet förr

Sunt bondförnuft och äldre generationers klokskap. Romantik och hårt arbete. Det finns mängder av skäl till att älska de bästsäljande böckerna som skildrar människorna som i modern tid driver jordbruk enligt gamla metoder. Här är hela topplistan.

Att ha djuröga och besitta kunskapen om att bedriva lantbruk på gammalt vis enligt bondepraktikans tideräkning kan för en oinvigd te sig som en nästan mystisk, medfödd egenskap.

Tanken på det hårda kroppsarbetet är svindlande.

Att få chansen att lev tätt intill natur, djur och kulturlandskap är för många i dagens moderna samhälle en stor och näst intill ouppnåbar dröm.

Stort sug efter böcker om gammal klokskap

Kanske är det en kombination av ovan nämnda faktorer som bidrar till att suget är så stort efter böcker om människor driver sina gårdar enligt gamla metoder. I kombination med att den folkliga erfarenhetsbaserade kunskap som förs vidare från generation till generation genom praktiskt brukande – sakta håller på att försvinna.

Här är hela topplistan på älskade böcker om livet på landet förr:

1. Landet som inte längre är

 Peter Gerdehag har följt livet på gården Kroxhult 1:4 med sin kamera i 35 år.
Peter Gerdehag har följt livet på gården Kroxhult 1:4 med sin kamera i 35 år.

Sture Caremalm med familj drev sin gård enligt gamla metoder och såg sig själv som förvaltare av en gudagåva. Peter Gerdehag följde familjen i 36 år med sin kamera. Det blev ett Ett unikt dokument och en välskriven skattkista fylld av lärdomar från förr.

Fynda Landet som inte längre är

2. Kokvinnorna – boken om Sveriges sista handmjölkerskor

 Kokvinnorna är mjölkerskor, de sista som levererar sin handmjölkad mjölk.
Kokvinnorna är mjölkerskor, de sista som levererar sin handmjölkad mjölk.

De arbetar förfärligt hårt på sin gård. De är 80 år och förmodligen de allra sista handmjölkerskor som levererar sin handmjölkade mjölk till mejeriet i Halland. Britt älskar sina brunt-vita och välmående kor och hon är helt beroende av systern för att hon ska kunna fortsätta leva som hon en gång alltid har gjort och driva ett lantbruk på gammalt traditionellt vis.

Köp den makalösa boken

3. Boken om gården där tiden stått stilla!

 En fantastisk bilddokumentation om bondeliv på gammalt vis.
En fantastisk bilddokumentation om bondeliv på gammalt vis.

Har du missat boken Den sista bonden från Tämmesboda får du nu en ny chans nu. Boken skildrar Stig och Berit som lever bondeliv på som på 1940-talet – utan el, utan indraget vatten, en unik dokumentation av en gård där tiden stannat.

Köp boken om bonden på Tämmesboda

4. Unik bok med berättelser från gammalsverige

 Stefan Edman och Jan Töve berättar om dem och många andra i denna fascinerande bok från backstugornas och de små skogsgårdarnas Gammalsverige.
Stefan Edman och Jan Töve berättar om dem och många andra i denna fascinerande bok från backstugornas och de små skogsgårdarnas Gammalsverige.

Njut av otroliga naturbilder och möta enstöringen Verner i sin stuga, blinda Mina som drog plogen, Gunnar och Ingeborg på Bråten där man sällan såg en mera välskött slåtteräng, blågul av svinrot och teveronika. Och så förnöjsamma Gertrud som bodde utan elektriskt ljus och rinnande vatten långt in på 1990-talet. Allesammans bosatta på Bredfjället, den ännu nästan väglösa storskogen i Bohusläns inland. Okänd för många.

Köp boken om Bredfjället

5. Boken om de sista fjällbönderna

 Detta är den sista resten av den agrara expansionen som ägde rum under 1800-talet.
Detta är den sista resten av den agrara expansionen som ägde rum under 1800-talet.

Det är inte en lägenhet i Åre det handlar om, utan de sista statliga fjällägenheter i Norrland där människor lever av självhushållning. Fotografen Lars-Olof Hallberg har dokumenterat livet på gårdarna, i sista stund – innan de avvecklas. Missa inte boken ”Fjällbondens avsked”.

Köp nyutgåvan om fjällbönderna

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen