Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 29 juni 2020

Torka tvätt ute i torkställning – 5 bra anledningar

Tvätt som får torka utomhus känns alldeles särskilt ren och fräsch, dessutom är doften är underbar och väcker sommarminnen. Men det finns också flera praktiska skäl till att investera i ett gammaldags klädstreck.

 Vissa material håller inte bara bättre - utan får också en skönare yta om du hänger dem ute istället för att torktumla.
Vissa material håller inte bara bättre - utan får också en skönare yta om du hänger dem ute istället för att torktumla.

Finns det någon ljuvligare doft som kan mäta sig med nytvättade lakan eller en favoritblus som fått fladdra sig torra ute i sommarsolen? Troligen inte. Textilier som får torka ute har en alldeles särskilt somrig doft. Kanske är det för att våra tankar går till mormor som alltid lät tvätten lufttorka ute, kanske är det för att tvätten faktiskt känns renare och mer krispigt fräsch än vanligt. Förutom den oslagbara doften av rent, finns flera skäl till att du ska hänga tvätten ute:

1. Du spar energi med torkning ute

Skippa torktumlare och torkskåp. Bär istället ut tvätten och låt solen och de ljumma vindarna göra jobbet. Du använder gratis energi och kan låta hushållsapparaterna vila och kan se fram emot en lägre räkning för hushållselen.

2. Kläderna håller längre

Om du hänger tvätten istället för att tumla den, slits inte kläder och sänglinne lika hårt. Vissa material håller inte bara bättre – utan får också en skönare yta om du hänger dem istället för att torktumla.

3. Det är mer hälsosamt att torka tvätten ute

Om du hänger upp tvätt inomhus blir luftfuktigheten ofta väldigt hög. Enligt magasinet Femina kan en laddning nytvättade kläder innehålla så mycket som två liter vatten och kan höja luftfuktigheten i ett rum med 30 procent. Detta kan bli en nackdel för hälsan, för det är just i denna typ av miljö som mögel, kvalster och bakterier trivs – något som på sikt kan framkalla allergier. Dessutom kan mycket tvätt som hängs upp inomhus orsaka mer damm.

4. Tvätten blir inte lika skrynklig

När du hänger tvätten sträcks tygets trådar ut, till skillnad från tumlaren där tvätten knöcklas ihop. När du hänger tvätten ute, tänk på att sträcka alla fållar, sömmar och fickor medan plagget fortfarande är fuktigt.

I vissa fall blir plagget så slätt att du inte ens behöver ta fram strykjärnet.

 Det går lika bra att hänga tvätt ute under kalla vinterdagar som under ljumma sommardagar.
Det går lika bra att hänga tvätt ute under kalla vinterdagar som under ljumma sommardagar. FOTO: CasarsaGuru

5. Missfärgningar bleks naturligt

Textilier bleks naturligt i solen, något som du kan dra nytta av – helt utan gifter. Vissa vita plagg kan med tiden få en gulaktig ton av svett och damm och genom att torka dem i solen kan blekningsprocessen få extra skjuts. För problemfläckar kan du blanda salt, citronsaft och lite vatten och blötlägga plaggen en timme innan du sköljer av och hänger ut dem i solljuset. Resultatet: ett vitt och rent plagg med helt ny fräschör.

Visste du att …

För att tvätten ska bli torr utomhus behöver det faktiskt inte ens vara särskilt varmt. Det räcker att luften är torr. Därför går det alldeles utmärkt att ”frystorka” tvätten utomhus också på vintern – och till och med när det är minusgrader.

Ta mig till Land Shopping

Läs även: Träspill och äkta naturhampa blir sommaren vackraste stol

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen