Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 28 maj 2021

Allt du behöver veta om att odla havtorn

De är taggiga och svårplockade, inget snack om saken. Men havtorn och dess hälsosamma egenskaper är ingen myt. Det är värda allt sitt besvär. ”Nordens apelsiner” är riktiga vitaminbomber. Odla och ät ett litet bär och du får i dig c-vitamin som från en hel apelsin.

 Klart du ska satsa på att odla Nordens eget superbär.
Klart du ska satsa på att odla Nordens eget superbär.

Havtorn lever lite i skymundan av andra bärbuskar. Och det är synd! Havtorn är en mycket underskattad växt som inte bara ger vitaminpackade bär – de är riktigt vackra och lättskötta också. Busken har en lätt silverskimrande färg som påminner en hel del om de olivlundar du kan se när du reser till länderna kring Medelhavet.

Stort utbud av havtorn – köp utvalda sorter

Havtorn trivs i många tuffa lägen

Men bortsett från att havtorn helst vill växa på en ljus plats så ställer havtornsbusken inga jättekrav på sin odlare. Faktum är att havtornsbusken trivs alldeles utmärkt i vårt nordliga klimat, och i vild form växer den frodigt längs med hela Östersjöns kustlandskap. Då den trivs på soliga och gärna lite blåsiga platser och dessutom tål salt är det kanske inte så konstigt.

 Havtorn smakar friskt och trivs bra nästan var som helst.
Havtorn smakar friskt och trivs bra nästan var som helst. FOTO: Borisenkov Andrei

Så odlar du havtorn

Är du sugen på att odla den vackra busken med sina bär i klarlysande färger? Grattis! Det är nämligen inte särskilt svårt. Som buskage eller friväxande häck gör sig havtornsbusken alldeles utmärkt. Havtorn kan planteras både på våren och hösten, tål kyla bra och växer fint även i magra jordar. Det kan vara bra att känna till att havtorn är så kallade tvåbyggare. Det innebär att havtornplantorna är indelade i honor och hanar. Honplantorna behöver alltså bli pollinerade av hanplantorna då det är honplantan som producerar bären efter genomförd pollinering, vilket sker via luften. Så se till att ha en blandning av hon- och hanplantor innan du planterar.

Så sköter du havtorn

Havtorn är en tuffing som klarar sig fint utan särskilt mycket ompyssling. Beskärningen är enkel, du behöver i princip bara ta bort torra och skadade grenar. Gödsla med kvävefattig gödsel under vår och sommar.

Köp fina havtornssorter här

Det här kan du använda bären till

Bärens vackra färg varierar mellan gult till orange och även mera rödorange. Havtornsbuskarna ger rika skördar och bara några få grenar kan ge flera kilo bär. Du skördar dem på sommaren eller tidiga hösten när de har fått fin färg.

Smart tips när du ska plocka havtorn

En tycker att havtorn kan vara aningen krångliga att plocka, då de sitter på ganska små skaft med törnen och dessutom kan sitta ganska hårt.

Somliga klipper av hela grenar, lägger i frysen och skakar sedan av bären. Annars kan ett skördenät och en käpp vara en bra idé för den som inte vill använda fingrarna. Men det är mödan värt – havtornets bär har en lyxigt syrlig ton som drar åt passionsfrukt. Skölj dem och gör juice, marmelad, sylt eller saft på dem?

 Bären har kallats ”Nordens apelsiner” och är riktiga vitaminbomber.
Bären har kallats ”Nordens apelsiner” och är riktiga vitaminbomber. FOTO: svehlik

Havtornets bär är nämligen rena vitaminbomberna. Ett enda bär innehåller lika mycket C-vitamin som en hel apelsin. Innehåller även vitaminerna A, B1, B2 samt E. Med lite adderad sötma i till exempel en dessert gör sig havtorn kanske allra bäst.

Köp svensk ekologisk havtornsjuice

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen