Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 21 maj 2021

Allt du behöver veta om skägg – expertens bästa tips

Från subkulturellt statement till var mans haka. Skägget har gjort stark comeback på senare år. Men hur skaffar du dig ett riktigt bra skägg? Vad ska du tänka på och vad behöver du veta? Land har frågat skäggexperten Eric Thorsson om de smartaste tipsen för den skäggsugne.

 1970-talet var den förra riktigt stora skäggvågen, och innan det var förra sekelskiftet en riktigt stark skäggperiod.
1970-talet var den förra riktigt stora skäggvågen, och innan det var förra sekelskiftet en riktigt stark skäggperiod.

Det började som en blogg och slutade som en bok. I 2010-talets gryning skapade journalisten Eric Thorsson tillsammans med några likasinnade en blogg om skägg. Den fick – kort och gott – namnet skäggbloggen.

Några år senare mynnade det ut i boken ”Skäggboken: Stil, identitet, gemenskap” (2013) skriven av Thorsson tillsammans med Axel Naver och Anders Bergstedt. Men vad är det som är så härligt och bra med skägg?

Kul med skägg att frisera

– För att det är kul att leka med sitt utseende. Det skapar ett uttrycksmedel och en form att laborera med. Precis som du kan byta frisyr och färg har du plötsligt en ansiktsbehåring som du kan frisera, förändra och leka med, säger Eric Thorsson till Land.

 Eric Thorsson tillsammans med några likasinnade en blogg om skägg.
Eric Thorsson tillsammans med några likasinnade en blogg om skägg.

Det är Thorsson inte ensam om att ha upptäckt. Under 2010-talets andra hälft inträffade något av en skäggexplosion i Sverige och fiffigt formad ansiktsbehåring gick från en smalare krets till de bredare folklagren.

– Det stämmer verkligen. Redan när vi skrev ”Skäggboken” 2013 märkte vi att det hade öppnat barberarsalonger i Växjö, Uddevalla och Östersund till exempel. Och då har det verkligen nått ut till den breda allmänheten. Tidigare var skägget mer av ett statement och nu sitter det på var mans haka, säger Eric Thorsson.

Skäggtrenden del av en naturlig cykel

För den som kan sin skägghistoria – och det kan Eric Thorsson – så är skäggtrenden vi ser nu en del av en naturlig cykel.

– Skägget har kommit och gått genom århundradena. Ofta börjar det i en mer avantgardistisk fåra bland folk som vill testa nytt och sticka ut. Det är samma tendens som hos de som börjar med surdeg eller mikrobryggt öl och liknande, att det startar i en liten, smal och initierad krets som snart tröttnar och drar vidare till något nytt. Men då har det redan hunnit bli mer accepterat i bredare samhällsled. Och det är ju ganska trevligt, säger Eric Thorsson.

 Lyckas du skaffa ett skägg med en form och längd som du känner dig nöjd med kommer nästa steg: att vårda ditt skägg.
Lyckas du skaffa ett skägg med en form och längd som du känner dig nöjd med kommer nästa steg: att vårda ditt skägg. FOTO: g-stockstudio

Bland annat kan det bero på att vi som befolkning är mer individualistiska nu och att människor tillåts experimentera med den personliga stilen i större utsträckning en tidigare. Skägg må vara en trend nu, men precis som vanliga vågor så går trender upp och ned. Faller tillbaka och reser sig på nytt.

1970-talet förra stora skäggvågen

– Det finns alltid ett behov att visa och uttrycka vem man är. Plötsligt har jättemånga skägg ett tag och så kommer det gå ett antal år innan intresset sjunker tillbaka för att sedan komma tillbaka. Och så börjar det om. 1970-talet var den förra riktigt stora skäggvågen, och innan det var förra sekelskiftet en riktigt stark skäggperiod. Lite förenklat kan man säga att första världskriget och det utbytbara rakbladet dödade det skägget en smula, säger Eric Thorsson.

Vill du skaffa skägg? Så gör du?

Men hur ska den som går i skäggskaffartankar göra? Är det bara att spara ut? Vad ska man tänka på? Och är det hemskt jobbigt?

– Det kan vara ganska jobbigt. Det kliar och håller på. Det beror såklart på vilken skäggväxt du har, men de flesta når en punkt under skäggodlandet då det kliar rätt mycket. Men det går över sen. Då kan man inte göra så mycket mer än att stå ut och tvätta sig noga, säger Thorsson.

Kli-perioden är svårt att komma runt, då den kommer från att skäggstråna viker sig och börjar sticka mot huden. För den svårt plågade finns flera olika produkter, som lindrande balsam, att tillstå. Men när det värsta lagt sig är det dags för nästa steg – att fundera ut hur du vill ha ditt skägg och vad som passar dig.

Så lång tid tar det att skaffa skägg

– Jag brukar säga att du ska odla skägg efter dina förutsättningar. Har du inte så mycket hår på sidorna men desto mer på hakan? Då kan du odla mer där. Eller är det bara mustaschen som växer – spara den och trimma resten, säger Thorsson.

Skäggskaffande kan vara en process som kräver sitt tålamod. Genom att låta skägget växa ut, ansa ned det och låta det växa ut igen skapar du inte bara en tätare växt – du vänjer också huden bättre.

– Det är en process, men det är också ganska kul under tiden! Det blir som ett litet projekt där du ser resultat och upptäcker sidor i ditt utseende som du inte kände till, säger Eric Thorsson.

Lyckas du skaffa ett skägg med en form och längd som du känner dig nöjd med kommer nästa steg: att vårda ditt skägg. Här finns olika skolor och en rad produkter för alla sorters behov. Men två saker är helt grundläggande inom skäggvård – att tvätta och trimma.

Därför ska du tvätta skägget

– Att tvätta skägget och hålla det rent är viktigt. Trimma kan man göra på olika sätt. Jag gillar själv inte skägg som växer ner över munnen, så jag klipper eller trimmar ganska ofta där. Balsam kan du ha i skägget ibland. Själv tvättar jag ofta med varmt vatten, säger Thorsson.

Han fortsätter:

– Numera finns en uppsjö av krämer och oljor som jag personligen inte brukar använda så ofta eftersom jag inte har så stort behov av det. Men många gillar det och tycker att det funkar för dem och då tycker jag absolut att man ska köra på det som känns bra.

Även när det kommer till trimning är det högst individuellt vad du föredrar. Maskin eller sax, format eller vildvuxet, jämnlångt eller varierad längd.

Ansiktsform viktigt att ha koll på

– Mycket handlar om ansiktsform och vilken sorts skägg du har. Själv tycker jag att halslinjen är ett viktigt ställe att hålla koll på och lägger ett finger vid adamsäpplets kant där jag säter skägggränsen. Sedan använder jag trimmer lite extra under hakan så att skägget där inte blir för tjockt. Länge trimmade jag bara med sax och det funkade också bra. Jag tyckte det var lite härligt rituellt och mysigt, säger Eric Thorsson.

 Att trimma med sax fungerar utmärkt.
Att trimma med sax fungerar utmärkt. FOTO: Khosrork

Tre tips till dig som går i skäggskaffar-tankar

1. Våga pröva – och ha tålamod

Att skaffa skägg är en process som tar tid och bitvis kan vara jobbig. Men samtidigt är det ganska kul och du kommer hitta nya sidor i ditt utseende.

2. Håll skägget rent

Att tvätta skägget med varmt vatten är en viktig grund. Sätt en rutin som passar dig. Var också beredd på att det fastnar grejer i skägget när du äter och dricker.

3. Håll koll på halslinjen

Jag gillar inte när skägget växer över adamsäpplet och nedåt, och jag kör några extra varv med trimmern under hakan för att inte få för mycket skägg där.

Köp utvalda ekologiska skäggprodukter

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen