Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 17 oktober 2018

Älskade Luddan gör succé! Lätta handgjorda ullfiltsskor

Luddan är en välbeprövad modell och en hantverksmässigt tillverkad sko från Bollnäs. Lätt att röra sig i om man är liten, varm och go även en riktig vargavinter. 

FOTO: Katarina Hansson

15-20 moment ska utföras för hand. Det ska stansas ut samtliga storlekar ur den filtade ullen, älgskinnet ska skäras till, sulor ska pinnas på och sedan limmas och slipas, skon ska dras på lästen och galocheringen ska värmas på.

Köp Luddan här – vinterns varmaste skor från Bollnäs

Skomakare är ett yrke som kräver noggrannhet och tålamod. Ulrika Eliasson njuter av lyckan att tillverka skor på hantverksmässigt sätt. Hon har gott som lärling hela sommaren hos Agneta Rådman, dotter till Jonas Lundhag som grundade välkända Lundhags Skomakarna Järpen. Och Ulrika har redan lärt sig att uppskatta varje moment som leder till ett färdigt par Luddan.

 Ulrika Eliasson, Agneta Rådman och Erik Davis i full färd att producera vinterns Luddor.
Ulrika Eliasson, Agneta Rådman och Erik Davis i full färd att producera vinterns Luddor. FOTO: Katarina Hansson

– Det monotona momentet när ullfilten ska stansas ut är som meditation för mig, säger hon och skrattar.

Klarar vargavinter och blötsnö

Luddan är en gammal och välbeprövad modell som älskas i Lappland – just för att de klarar att andas och hålla fötter varma under vilken vargavinter som helst. Är det kallt lägger sig snön utanpå skon är det blött håller sig foten ändå varm, så länge den är kvar i skon. Luddorna är lätta att bära och rymliga så man lätt kan använda en tjock socka utan problem – gärna ullstrumpor.

FOTO: Katarina Hansson

Svensk ull äger

– Dessutom är de snygga och möter den växande efterfrågan på svensktillverkat och ull är ett underbart naturmaterialet med bra egenskaper, säger Ulrika.

Läs även: Viktiga råd om kyla! Håll små fötter varma och torra

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen