Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 7 april 2020

Så minskar du risken för demens med 40 procent

En daglig promenad minskar risken för demens med hela 40 procent. Ett läkemedel med samma effekt skulle på nolltid sälja slut, det skriver Anders Hansen, överläkare i psykiatri.

 Retired senior man walking in front with a woman behind on a forest trail. Elderly people on a country walk.
Retired senior man walking in front with a woman behind on a forest trail. Elderly people on a country walk. FOTO: alvarez

Många är rädda för att drabbas av demens efter att ha sett en förälder eller släkting bli sjuk. Det är viktigt att veta att ärftligheten spelar mindre roll, det är större risk att insjukna om man är fysiskt inaktiv än om man har en drabbad förälder. Det skriver Anders Hansen, överläkare i psykiatri i succéboken Hjärnstark – hur motion och träning stärker din hjärna.

Ta en promenad varje dag. 30 minuter räcker, men hjärnan räknar varje steg du tar, därför är 5 minuter bättre än inget. Allt du gör räknas.

Köp Anders Hansens bok och träningsstavarna BungyPump

Mer komplicerat än så är det inte. Inga dyra bromsmediciner eller kosttillskott i världen kan mäta sig med motion och skulle ett läkemedelsbolag lyckas koka ned effekten du kan få genom en promenad i ett piller, då skulle det bolaget garanterat bli en börsraket. Preparatet skulle sälja slut på nolltid.

Så maxar du din promenad

Vill du att det ska bli riktigt, riktigt bra och vill du få ut maximaleffekt av din rörelse så att du får uppleva minskad stress, bättre koncentrationsförmåga, bibehålla minnet, blir smartare och ser tillvaron i ett ljusare perspektiv då ska du höja din puls 45-minuters tre gånger i veckan. Forskning visar att du uppnår maxeffekt för din hjärna med just 3 x 45 minuters pulshöjande aktivitet i veckan.

Få ut mer effekt med stavar

Att promenera med stavar gör att du får ut ännu mer av din dagliga runda. Stavarna gör att du aktiverar fler muskler i överkroppen och pulsen stiger. Din bonus blir att överkroppens muskler också tränas.

Det allra viktigaste när du går stavgång är att du har rätt teknik. Tänk dig till en stolt hållning och sänk axlarna. Se till du trycker ifrån ordentligt med armarna. Undvik det vanliga felet att man sätta i stavarna för långt framför dig, du ska känna att du arbetar med överkroppen.

Stavar som fjädrar är utmärkta för att göra stavgångspromenaderna extra effektiva. Se bara till att du trycker ner fjädern ordentligt varje gång du sätter i den.

Ta mig till Land Shopping

Läs även: Bättre sömn med tyngdtäcke – lika avslappnande som en kram

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen