Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 7 december 2018

Bakälskare! Därför kommer du bli besatt av brynt smör

Testa att baka men vanligt smält smör. Baka sedan samma kaka igen, den här gången med brynt smör. Du kommer att bli besatt. Det tar bara några sekunder extra så förvandlas smöret till gyllenbrunt guld med härlig nötsmak.

Baka en sockerkaka med brynt smör så kommer smörsmaken fram betydligt mer och sockerkakan får en ljuvlig nötig ton. Det skriver Emelie Karlsson som är bagare och driver Wienerbageriet i Mjölby och alldeles nyligen släppte boken ”I min farmors skafferi”.

Baka med kärlek

Boken är en skatt av 50-åriga recept som Emelies farmor samlat och hennes mamma före det som nu äntligen får komma ut i rampljuset. Det är inga krångligheter utan lagom lätta godsaker som inte tar för lång tid i anspråk att baka.

– Tillsätt bara den viktigaste ingrediensen – kärlek, uppmanar Emelie som till hundra procent brinner för bakning och har gjort det allt sedan barndomen när hon bakade sin farmor Birgit.

Brunt smör ett proffstips

Emelie avslöjar i boken att hon bryner smöret till allt hon bakar, även om det inte står angivet i receptet.

– Jag är helt beroende av att bryna smöret. När man bryner smör så karamelliseras mjölksockret precis så som ytan på köttet när det steks eller ytan på ett rostat bröd, det som kallas millardeffekten.

Köp den ljuvliga boken med Emelies bakrecept från förr här

I farmors skafferi

Brynt smör – gör så här:

Lägg smöret i en kastrull och smält det på hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. Det är viktigt att vispa så att inte mjölksocker och proteiner bränns. Använd gärna en termometer. Smöret är perfekt brynt vid 125°. Ta av från värmen och häll över i en bunke eller kyl kastrullen snabbt i vattenbad.

Handla lokalt hantverk och kända varumärken i Land Shopping.

Läs även: Svensktillverkad lärarinneväska väcker minnen till liv

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen