Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 31 januari

Val dog av plast i magen – då fick systrarna en affärsidé som ska rädda haven

”Plastvalen” den strandade småhuvudvalen utanför Sotra i Norge, rörde hela världen med hela 30 plastpåsar i magen. Nyheten spred sig som en löpeld och gav systrarna Karen, 12 och Amalie, 10 en affärsidé – ”Bärpåsen” tillverkad av återvunnen plast från haven.

 Karen, 12 och Amalie, 10 älskar projektet och ägnar sig åt familjeföretaget en stund varje dag.
Karen, 12 och Amalie, 10 älskar projektet och ägnar sig åt familjeföretaget en stund varje dag.

Med stöd av sin mamma Gina Nyquist bestämde de sig systrarna Karen, 12 och Amalie, 10 för att göra något åt plastmängden i havet och dessutom få människor att sluta använda engångskassar när de handlar och därmed bidra till att minska världens totala plastavfall. De fick idén att tillverka en bärpåse av återvunnen plast ur haven och sälja den till medvetna konsumenter och livsmedelsbutiker.

Affärsidén och de snygga rymliga kassarna har blivit en succé!

Bär hem maten i kassar av återvunnen havsplast – köp succépåsen här

Bärpåse havsplast

Suget efter ett alternativ till engångsplasten är enormt och stora matkedjor i Norge har köpt in kassar. Nu lanseras den i USA och det nystartade familjeföretaget sålde för tre månader sedan drygt 7 000 kassar per månad, berättar det till norska digitala kvinnomagasinet KK.no.

Familjens miljöprojekt blev succé

Flickorna startade ett miljöprojekt tillsammans med sin mamma där ett av syften för Gina som förälder var att låta barnen arbeta mer för sina veckopengar – och lära sig pengarnas värde.

 – Platspåsar är väldigt lönsamma för butiker så jag är väldigt stolt över att vi lyckats så bra på kort tid, säger Gina Nyguist.
– Platspåsar är väldigt lönsamma för butiker så jag är väldigt stolt över att vi lyckats så bra på kort tid, säger Gina Nyguist. FOTO: Ida Bergersen

– När barn bara får och får, får de en attityd som inte är bra. Mina barn har aldrig behövt tänka mycket på morgondagen för i slutändan ordnas allt ändå. Jag var orolig att detta skulle påverka deras engagemang i stort, att allt kommer så lätt. Så eftersom jag är en affärsutvecklare bestämde jag mig för att dela med mig av min kompetens och lära dem något, säger Gina till KK.

Företaget ger nyttig erfarenhet

I dag sköter de alla tre företaget tillsammans. En timme, efter skoltid, per dag läggs på företaget. Främst handlar det om att göra marknadsföringsinsatser, sköta hemsidan, blogga och lägga ut bilder i sociala medier.

Hitta plastfria alternativ till kök & hem i Land Shopping.

Läs även: Trosor och kalsonger av träspill från svenska sågverk

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen