Därför mår dina djur bättre med klickerträning
Hovvård och kloklippning. Med klickerträning kan djur bli av med rädslor och vardagen blir enklare. Hästar kan lära sig att en prasslande presenning inte är farlig, en kanin kan känna sig lugn och bli buren och en höna kan självmant få klorna klippta. Tack vare en manick för bara en liten peng.
Det här är ingen artikel som ska lära dig att klickerträna ditt djur. Syftet är att ge dig inspiration och ett smakprov på möjligheterna som bor i den lilla platsmanicken som kallas klicker, som bara en liten peng. För om man ska tro Ann-Louise Ryrvik, som håller kurser i djurträning, så kan man kommunicera med vilken art som helst med klick och belöningar, det vill säga det som kallas positivförstärkning.
Så kan du klickerträna får och hästar
– Förutom att jag har traditionella djur som hästar och hundar har jag mer udda djur som korp, ekorrar och en zonky, en blandning mellan zebra och åsna. Och jag klickertränar dem alla, berättar hon.
– Jag tränar dem att själva hjälpa till att lösa olika situationer och det blir de belönade för. Det mår både djur och människa bättre av, säger hon och ger ett exempel där det blir tydligt att förstå:
– Att klippa får handlar ofta om att vara skicklig i handgrepp och att hålla fåret. Med klickerträning kan du få fåret att vilja bli klippt och se klippningen som en väg till belöning.
För att komma dit tränar Ann-Louise i små steg. Man börjar med att hålla fram en avstängd klippmaskin framför fåret och väntar tills fåret sätter nosen mot den.
– Då klickar du och belönar. Sedan får fåret lära sig att ställa sidan mot maskinen och få belöning för det. Nästa steg är att den ska sätta sidan mot när klippmaskinen är igång, och sedan också klippa den. För varje nytt steg så klicka och belöna. Man formar helt enkelt fram beteenden som fåret är med på tills det går att klippa fåret lugnt och sansat medan fåret står stilla av helt egen maskin, menar Ann-Louise.
– Det centrala är att fåret rör sig mot maskinen frivilligt istället för att vi rör oss mot dem.
Klickerträna hönor att gå på vågen
– En höna kan du ganska fort lära att gå upp på vågen själv om man vill ha koll på vikten så den slipper genomlida obehagligt marklyft. Samma gäller för andra smådjur. Att lyftas kan vara skrämmande för till exempel en kanin, men vi kan göra det trevligare genom att vi tränar dem att bli lyfta eller att hoppa upp själva i knät.
Och Ann-Louise vet vad hon pratar om. Ann-Louise har sysslat på med djur sedan barnsben. Första djuret hon tränade med var en kanin som kunde komma både på inkallning, ligga, snurra och hoppa. Därefter blev hon inbiten brukshundsmänniska med mängder av meriter och utbildningar. Nu håller hon framgångsrikt i hundkurser och tränar även hästar med klicker.
– En klickertränad häst blir mer aktiv och engagerad. De kan till exempel lära sig att skapa ljud genom att själv uppsöka presenningar och prassla med dem och att panga ballonger med munnen genom att bita i dem. Ljud som från början kan vara skrämmande blir istället en signal för belöning. Det har många hästägare nytta av.
Alla kan lära sig att träna med klicker
Självklart ligger det en del jobb bakom träningen oavsett vilket djur du än vill träna. Och i början är det inte så lätt, men alla klarar att lära sig tekniken. Leta inspiration på Youtube, gå en kurs och börja med små steg.
– Börja med att lära ditt djur att sätta nosen mot det som i träningssammanhang kallas för ”target”, det kan vara vilket föremål som helst, en flugsmälla, en petflaska, ett lock… Så fort ditt djur närmar sig target så klickar du och belönar och formar fram beteendet ungefär som när man drejar i lera – lite i taget och med varsam hand.
Vad är klicker?
Klickerträning är inget nytt det har funnits sedan 19030-talet och kommer från en känd tränare i USA. I klickerträning är vi inte ute efter ”korrigera” djuret när den gör saker vi inte vill att den ska göra. Fokus ligger på att hela tiden leta efter de små bra sakerna husdjuret gör, och belöna dessa små beteenden. När ett beteende blir förstärkt kommer djuret att upprepa beteendet oftare. Om du är duktig på att belöna när ditt djur gör saker som du tycker är bra kommer djuret fortsätta att göra allt för att få belöning.
Klicka hem vår utvalda klicker
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.