Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 7 mars 2022

Bevattningsbox för säckodling – enkel och bekymmersfri odling

En odlingslåda med självbevattning, det är det enklaste tänkbara sättet att odla på. Plantorna växer så det knakar och de klarar sig utan att torka i en vecka upp till tre veckor. Odla allt du har drömt om, effektivt i helt vanliga köpesäckar jord i kombination med Homefarm Bevattningsbox.

 En smart odlingsbox med självbevattningssystem för grönsaksplantor och andra växter som kräver kontinuerlig bevattning.
En smart odlingsbox med självbevattningssystem för grönsaksplantor och andra växter som kräver kontinuerlig bevattning.

Vad gör man om odlingsintresset är stort men förutsättningarna inte är optimala? Man försöker såklart justera förutsättningarna och sedan prövar man sig fram till en lösning som fungerar.

Det var precis så som de goda vännerna och entreprenörerna Anna Diebitsch Antoni och Caroline Tyrenius resonerade när de stod med uttorkade och vissna plantor på var sitt håll och fick idén om att hitta den optimala bevattningslösningen.

Inga torra plantor på balkongen med automatisk bevattning

Caroline ville ha möjlighet att odla på sin balkong i stan. Och Anna drömde om att driva upp tomater, chili och gurka i sitt växthus vid sommarhuset på Österlen, utan att behöva vara där och vattna var eviga dag.

– Vi båda älskar att odla men vi lever båda ett liv där vi har mycket annat ta hänsyn till, till exempel gillar vi att resa bort. Då går det inte att ha en massa tomatplantor som ska vattnas, säger Caroline.

 Citrus trivs i säckar med jord.
Citrus trivs i säckar med jord.

Köp den smarta bevattningsboxen för säckodling i lands webbshop

Köp bevattningsboxen här

Caroline och Anna har testat de flesta knep och trick när det kommer till självbevattning. De har också scannat av marknaden efter självbevattningsprodukter. Till slut hamnade de i Danmark. Här hittade de en bevattningsbox som checkade av samtliga önskemålspunkter.

– Homefarm Bevattningsbox är verkligen hobbyodlarens bästa hjälpreda, säger de entusiastiskt.

 Det började med att vi ville hitta en bekymmersfri bevattningslösning för våra fritidsodlingar, även om vi var bortresta en eller två veckor, säger Caroline Tyrenius och Anna Diebitsch Antoni.
Det började med att vi ville hitta en bekymmersfri bevattningslösning för våra fritidsodlingar, även om vi var bortresta en eller två veckor, säger Caroline Tyrenius och Anna Diebitsch Antoni.

Bevattningsboxen har flera fördelar. Till exempel kan du som saknar stora ytor odla effektivt på terassen, balkongen, längs husväggar och i växthus. Boxen rymmer en 50 liters jordsäck. Säcken placeras direkt i lådan och planterar gör du efter att ha skurit upp lagom stora hål i plasten ovanför de tre bevattningsrören.

Bevattningsbox rymmer 60 liter vatten

Det finns tre rör som leder ned i boxens vattenmagasin som rymmer så mycket som 60 liter vatten. Det här i de rören som dina plantor söker sig ned med rötterna och sedan kan växa sig friska och starka, tack vare ständig tillgång till vatten.

 Bevattningsboxen är tillverkad av 100% återvunnen plast och tillverkas med hjälp av vindenergi vilket gör att energiförbrukningen är CO₂-neutral vid tillverkningen.
Bevattningsboxen är tillverkad av 100% återvunnen plast och tillverkas med hjälp av vindenergi vilket gör att energiförbrukningen är CO₂-neutral vid tillverkningen.

– Plantera en tomatplanta över varje rör. De kommer att växa så de knakar, tipsar Anna och Caroline.

Tack vare upptäckten av bevattningsboxarna kan vännerna blicka tillbaka på en odlingssäsong 2021 med tomat, chili, och örtgrönt i ett fantastiskt överflöd.

– Jag har skördat så mycket gurka att jag till slut inte visste vad jag skulle göra med alla gurkor. Roligast har det varit att odla physalis. Det är så gott och det är jättelättodlat på de här boxarna, skrattar Anna.

Nu har hon äntligen förutsättningarna på plats för odling av ätbart i sitt växthus i Skåne. Med Homefarm Bevattningsbox klarar sig odlingar upp till tre veckor på egen hand, intygar hon.

Bevattningsboxen är tillverkad av 100 procent återvunnen plast och tillverkas med hjälp av vindenergi vilket gör produkten till ett hållbart val.

Köp bevattningsboxen här

Så här planterar du i bevattningsboxen

Du behöver:

1 Bevattningsbox

1 40- 50 liters jordsäck

Sax eller kniv

3 plantor och vatten

Gör så här:

  • Ta av locket på bevattningsboxen, lägg det ovanpå jordsäcken.
  • Markera var plantorna skall planteras. De ska hamna över bevattningsrören.
  • Lägg tillbaka locket på boxen och lägg jordsäcken ovanpå.
  • Vik undan hörnet på säcken där det stora bevattningshålet sitter, så det är lätt att fylla på vatten när det behövs.
  • Klipp hål i jordsäcken där du markerat och där plantorna skall planteras. Fös undan jorden och klipp hål i botten av säcken över bevattningsrören.
  • Putta ner jord i bevattningsrören genom de undre hålen i säcken.
  • Plantera dina växter i de hål du gjort i säcken.
  • Fyll boxen med vatten, vattna även runt plantorna i jordsäcken första gången. Plantornas rötter hittar snabbt ner i bevattningsröret och suger sedan vatten därifrån.
  • Fyll på med vatten när bevattningsboxen är tom, använd en blompinne för att kontrollera nivån.
  • Cirka var tredje vecka behövs det fyllas på under den varmaste perioden, men också beroende av vilka plantor du väljer att odla.
Här hittar du plantor till odlingslådan

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen