Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 3 november 2020

Birgitta är doldisen bakom 30-årig succé

1992 blåste textilkonstnären Birgitta liv i den svenska pläden, från värmande vän i nöden till älskad inredningsdetalj. Klippans mjuka ylleplädar med Birgittas sobra mönster vilar numera på var mans soffkant. Hur många har du?

 Birgitta Bengtsson Björks industrivävda filtar har nått ända till Museum of Modern Art i New York och därifrån till prestigefyllda haute couture-jackor.
Birgitta Bengtsson Björks industrivävda filtar har nått ända till Museum of Modern Art i New York och därifrån till prestigefyllda haute couture-jackor. FOTO: Helena Nimbratt

Det var på Formex, Nordens största inredningsmässa. Året var 1992 och ryktet spreds som en löpeld i pressrummet och bland de trendkänsliga besökarna: ”Har ni sett de där ullplädarna; ”Moderna tiders filtar”?

Textilkonstnär Birgitta Bengtsson Björk, den stora doldisen bakom klippanplädarna, fnissar åt minnet.

– Alla skulle klämma och känna på våra nyvävda filtar, säger hon.

Fluffiga och lätta som plädar var förr

Tillsammans med Kristina Lindqvist hade hon skapat tre mönster vävda i ull för att väcka liv i svensk filttillverkning som varit nedlagd sedan 1970-talet. Mjuka filtar i strama former. Fluffiga och lätta så som de var tillverkade förr. Det kändes exklusivt och som en efterlängtad kontrast efter årtionden med praktiska påslakan i bomull och duntäcken.

Klippan yllepläd – en älskad filt för livet! Köp dem på Landshopping.se

– Jag har alltid varit intresserad av naturmaterial och jag har stickat i hela mitt liv. Jag kände redan på 1990-talet att ull som vi ser extra starkt nu, låg i luften, säger Birgitta.

Klippan Yllefabrik tog över tillverkningen

Till en början vävdes filtarna i Borås jacquardväveri. Klippans yllefabrik tog fram ett garn. Och Saxylle Kilsund valkade filtarna som sedan kunde köpas som metervara. När Klippan yllefabrik tog över hela tillverkningen och satte den smala hemslöjdsprodukten i industriproduktion blev prisbilden mer hanterbar och efterfrågan sköt i höjden.

– Tekniken och kunnandet fanns i Sverige men det blev inte ekonomi i det, förklarar Birgitta, som fick resa till Riga för att vara med och stötta i produktionen fram till önskat resultat med hjälp av Klippans egna garner och utvald spinnolja.

 Det finns 35 vävstolar i Klippan Yllefabriks väveri i Litauen. Flera filtar och plädar vävs ut i ett stycke.
Det finns 35 vävstolar i Klippan Yllefabriks väveri i Litauen. Flera filtar och plädar vävs ut i ett stycke. FOTO: Helena Nimbratt

Filtsuccé som varat i 30 år!

– De första filtarna vi fick som prov var inte vita och fluffiga, de var stabbiga och luktade bensin, säger Birgitta.

En slumrande fabrik med 800, nästintill sysslolösa, arbetare med gedigen kunskap i att producera tjocka och täta vadmalsplädar, väcktes till liv.

Sedan dess har Birgitta designat ett 50-tal plädar i en mängd färgskalor hemifrån sin ateljé i Roslagen. Och 30 år senare är klippanplädarna lika populära och efterfrågade som under lanseringen på 1990-talet. För Klippan Yllefabrik blev satsningen på plädar en vändpunkt efter en kämpig tid i textilbranschen.

– Ringmönstret har varit en långkörare. Jag har gjort andra mönster men nej, folk ska ha ringarna, skrattar hon.

Birgitta Bengtsson Björks industrivävda filtar har nått ända till Museum of Modern Art i New York och därifrån till prestigefyllda haute couture-jackor. Hennes namn är stort i Japan och turister kommer ofta in i Svensk Hemslöjds butik i Stockholm, där hon jobbar ett par dagar i veckan, för att möta henne i egen hög person och ta en bild.

Därför är Klippan ullpläd en hållbar produkt:

Främst tack vare att den är tillverkad i det helt igenom naturliga materialet ull. Dessutom håller den för att brukas i många, många år. Dag ut och dag in. Först kan den användas som vacker prydnad på soffkanten för att sedan hamna i sängen, på utflykten och så småningom efter många års användande bli flyttfiltar innan slutdestinationen – komposten.

Tips!

Visste du att ullen har goda egenskaper som gör att man inte behöver tvätta den så ofta. Ullen är i sig själv smutsavstötande, dvs. smutsen lägger sig på ytan. Detta beror på att ullen innehåller naturliga fetter. Ett tips om du vill fräscha upp filten är att lufta den när det är lite fuktigt ute. Då “renar” den sig själv.

Ta mig till Land Shopping

Läs även: En hyllning till folkdräkten! Gamla dalatextiler får ny funktion

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen