Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 25 maj 2021

Handbok i populära no dig-metoden – låt maskarna jobba ostört i jorden

Det är bra för både miljön och ryggen. No dig-metoden handlar om att odla utan att gräva och är det bästa för jorden. Nu har journalisten Bella Linde skrivit den första svenska boken om succémetoden.

 Odla utan spade är den första guiden på svenska till no dig-odling, en lättskött och klimatsmart metod som vinner allt fler anhängare.
Odla utan spade är den första guiden på svenska till no dig-odling, en lättskött och klimatsmart metod som vinner allt fler anhängare.

Det kallas för no dig-metoden och vad det går ut på framgår tydligt av namnet. Men ska man gå aningen mer på djupet så innebär odling enligt no dig-metoden att smådjur, maskar, svampar och mikroorganismer får jobba ostört i jorden. Ekosystemet i jorden bibehålls utan grävande och svampar, mikroorganismer och annat i jorden får ha sin egen infrastruktur i fred.

Boken som lär dig allt om no dig-metoden

Metoden har slagit igenom på bred front och mängder av information finns att läsa, men den är oftast på engelska. Tills nu, vill säga. För den sugne finns en färsk handbok på svenska – den första i sitt slag – där allt för att stilla nyfikenheten och sätta igång står med. Journalisten och trädgårdsexperten Bella Linde har tillsammans med fotografen Lena Granefelt gjort boken ”Odla utan spade: lättskött och klimatsmart köksträdgård”.

Köp nya boken Odla utan spade här

Boken är inte bara rikligt illustrerad med mängder av urtjusiga bilder, den går även pedagogiskt igenom hur du på enklast möjliga sätt anlägger och sköter din köksträdgård – utan att sätta spaden i jorden en endaste gång. Som extra bonus slipper du även både vattna och rensa ogräs. Med Bella Lindes metod sparar du alltså både på miljön och din rygg.

Och det bästa av allt? Det är inte krångligt!

 Lär dig allt om hur du anlägger och sköter en köksträdgård utan att ta ett endaste spadtag.
Lär dig allt om hur du anlägger och sköter en köksträdgård utan att ta ett endaste spadtag.

Så funkar att odla utan spade – i korthet

  • Gräv inte.
  • Tillför täckmaterial och/eller kompost. Låt inte jorden ligga bar.
  • Håll jorden täckt med levande grödor så stor del av året som möjligt, vilket ökar fotosyntesen och gynnar mikrolivet.
  • Låt rötter vara kvar i jorden efter skörd och trampa inte på jorden.
 Rödbetorna trivs extra bra i den luckra och kompostrika bädden.
Rödbetorna trivs extra bra i den luckra och kompostrika bädden.

Äntligen en svensk version i ämnet

Då boken ”Odla utan spade” är den första i ämnet som ges ut på svenska hoppas Bella Linde att trenden med grävfritt odlande ska få en ytterligare skjuts i vårt land.

– Det har inte slagit i Sverige än och jag tror att folk tänker att det ser för lätt ut. Tvärt om vad vi tror behöver inte odling vara förknippat med lidande och hårt jobb. Man behöver inte köpa en massa dyra saker heller, har Bella Linde tidigare berättat för Land.

Köp boken Odla utan spade

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen