Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 12 maj 2021

Bokashi – det här kan du kompostera och så funkar det

Bokashi är den japanska succémetoden som tagit världen med storm. Allt fler upptäcker de enorma fördelarna med bokashikompost. Men vad behöver du veta innan du sätter igång? Vilka regler finns – och vad går att kompostera? Så lätt blir du ett bokashiproffs!

 En hink under diskbänken, en bytta matrester per dag och ett slags strö med mikroorganismer, det är hela hemligheten med bokashi.
En hink under diskbänken, en bytta matrester per dag och ett slags strö med mikroorganismer, det är hela hemligheten med bokashi.

En hink under diskhon, lite matrester dagligen och så lite strö med magiska egenskaper på det. Mycket svårare än så behöver det egentligen inte vara med bokashi. Allt fler upptäcker den japanska succémetoden att kompostera köksavfall inomhus utan att det varken luktar eller drar till sig ovälkomna gäster som flugor.

Fördelarna med bokashi är flera.

Bokashijord blir mer mullhaltig och levande. Mikroorganismerna livar upp jorden och ger i sin tur friska plantor med stora skördar. Och kanske framför allt: det är miljövänligt. Den syrefria miljön gör att avfallet inte förmultnar och avger växthusgaser, för att bara nämna ett exempel.

Sugen på att komma igång? Toppen! Här är allt du behöver veta för att komma igång med din bokashi.

Börja med bokashi – det här behöver du:

Land shoppings startkit för bokashi-intresserade har allt du behöver för att komma igång. Två hinkar med kran för kökskompostering, alla tillbehör, 1 kilo bokashiströ med mera.

Köp ett komplett bokashi-kit

Vad kan jag kompostera i bokashi?

Enkelt uttryckt kan allt köksavfall användas. Bra exempel är alla sorters frukt och grönsaker, kött och fisk, överblivna brödkanter, apelsinskal, gamla blommor, äggskal med mera. Glöm inte att finfördela materialet så bryts det ner snabbare.

Vad ska jag inte lägga i min bokashi?

En enkel tumregel är att undvika allt flytande, som mjölk, juice eller såsrester. Alltför stora köttrester som ben kan du hoppa över. De kommer visserligen att brytas ned, men det tar tid. Plastföremål ska du undvika samt även matrester med grönt eller svart mögel.

Vad gör jag med lakvattnet?

Lakvattnet från komposten kan du spä ut med vanligt vatten och använda och ge som utmärkt växtnäring. Var noga med utspädningen dock. 1 del lakvatten på hundra delar vatten är en tumregel som ofta nämns.

Läs också: Bokashi på vintern – så gör du

Finns det regler för bokashi?

Som regel är det alltid tillåtet att kompostera trädgårdsavfall som exempelvis löv, kvistar eller fallfrukt på den egna fastigheten. Det behöver du varken anmäla eller söka tillstånd för. Många kommuner uppmanar dock trädgårdskomposterare att placera komposten på ett bra ställe som inte stör grannar. När det kommer till matavfall blir reglerna fler och ofta behöver du godkännande från kommunen för att få börja kompostera ditt matavfall. Ta reda på vad som gäller där just du bor.

 Gör näringsrik mylla av matavfall och mikroorganismer. Bokashikompost renoverar utarmad matjord.
Gör näringsrik mylla av matavfall och mikroorganismer. Bokashikompost renoverar utarmad matjord. FOTO: PhotographyFirm

Behöver jag tillstånd för bokashi?

Det varierar från kommun till kommun. I vissa kommuner krävs skriftlig anmälan till miljöförvaltningen och blanketter för detta finns ofta på aktuell kommuns hemsida. I regel vill kommunen veta hur du kommer att ta hand om matavfallet utöver bokashibehållaren. Vissa kommuner vill också att du redogör för hanteringen av matavfall både sommar- och vintertid. Om du planerar att gräva ner din bokashikomposterat matavfall i exempelvis odlingslådor kan kommunen även vilja veta var dessa lådor är placerade. På flera ställen i Sverige räknas bokashi som hemkompost och måste därför registreras hos kommunen. Ta reda på vad som gäller för dig och där du bor.

Vad gör jag med min bokashi på vintern?

Du kan spara din färdiga bokashi över vintern. Förvara den i backar med lock eller väl tillslutna plastpåsar på balkongen, terrassen eller annan plats. Den biologiska processen avstannar när bokashin fryser, men kommer igång igen till våren. Ditt arbete är alltså inte bortslösat bara för att temperaturen sjunker.

Kom i gång med bokashi – köp tillbehören hos oss

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen