Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 21 november 2019

Bokashi på vintern – så enkelt preppar du för vårens odling

Superjord, fantastisk näringsrik och levande jord för nästa års alla odlingsprojekt. Vintern är perfekt tid att starta upp din bokashikompost – med lite tur kommer du inte behöva köpa en enda säck jord.

 Malin Sairio är biolog och säljer startkit för bokashi hos oss.
Malin Sairio är biolog och säljer startkit för bokashi hos oss.

Det är säsong för Bokashi under hela året. Faktum är att vintern är ett perfekt tillfälle att bygga sin egen lilla jordfabrik och förbereda för stordåd under kommande säsong. Börja nu och du har världens bästa jord i sommar och slipper åka och köpa ett stort lass med jordsäckar. Det säger Malin Sairio som är biolog och säljer komposteringsprodukterna du hittar i Land Shopping.

Kompostera var som helst när som helst med bokashi

Den japanska komposteringsmetoden bokashi går att göra var som helst, den luktar inte och är miljövänlig. Den är dessutom speciellt bra för alla som bor i tätare samhällen och inte har möjlighet att kompostera ute. Allt man behöver är en hink med tappkran och ett speciellt strö med nytta mikroorganismer.

– När du ska starta med bokashi under vintern så är det viktigast att fundera ut vad du har för behov när våren väl kommer. Planerar du att anlägga nya odlingsbäddar, vill du förbättra jorden i de odlingar du redan har? Odlar du i krukor? Allt är möjligt, säger Malin Sairio.

Bokashi startkit – köp det hos oss

Du kan också bara skjuta fram arbetet till våren och stuva undan din kompost. Hamstra din bokashi i några billiga hinkar, den blir inte sämre med åldern utan håller sig frisk och näringskraftig tack vara alla mikrober i hinkarna. Förvara hinkarna varmt eller kallt, det spelar ingen roll, se bara till at fukten som bildas absorberas. Lägg äggkartonger i botten av hinken – så är den frågan löst.

Bokashi direkt i krukan

 Tänk att man kan slänga precis allt i en hink, strö på lite bokashiströ över och så är det i princip färdig. Varför slänger vi mat när vi kan göra det här?
Tänk att man kan slänga precis allt i en hink, strö på lite bokashiströ över och så är det i princip färdig. Varför slänger vi mat när vi kan göra det här?

Om du odlar mycket i kruka så kan du göra jord direkt i dem genom att fylla på krukorna och varva bokashi med den jord du har hemma. Blanda 1 del bokashi till 2 delar jord så att du får en tredjedel Bokashi i krukan. Toppa med jord.

Perfekt metod för dig som odlar tomater i hinkar. Gör så här och skörden kommer att bli drömlik.

Ta mig till Land Shopping

Läs även: Därför får tåstrumpan hela kroppen att jubla

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen