Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 20 februari 2020

Bokfynd! Så ska ett riktigt liv på landet levas

I en tid när många drömmer att hitta ett balanserat liv på landet så är boken Landet som inte längre är mer aktuellt än någonsin. Ett unikt dokument och en välskriven skattkista fylld av lärdomar från förr.

 Boken är en stillsam hyllning till vårt kulturarv och till de småbönder, som vi alla härstammar från.
Boken är en stillsam hyllning till vårt kulturarv och till de småbönder, som vi alla härstammar från. FOTO: Peter Gerdehag

”Legendariskt stora handflator, omtalade i bygden, vilar på vaxduken. Köksspisen har tystnat. Det klingar av en sked i en kaffekopp.”

”Det här är sista chansen att visa människorna runt om i landet hur ett riktigt liv på landet ska levas. Och er gård är den vackraste som finns.”

Scenen utspelar sig i boken Landet som inte längre är och det är hyllade fotografen och författaren själv, Peter Gerdehag, som uttalar orden och är i färd att övertala småbrukarparet Brita och Sture att de ska ställa upp på rörligt fotografi – film. Stures bros Karl-Uno är också där:

”Han sörplar kaffe från fatet. En sockerbit glimmar i munnen som en extra tand. Näe, han förstår inte varför film skulle behövas.”

Köp Landet som inte längre är

Oxar, hästar och gamla jordbruksredskap

 Det gamla landskapet är så oföränderligt. Och på gården är det mjölkkornas klocka som bestämmer takten i livet, säger Peter.
Det gamla landskapet är så oföränderligt. Och på gården är det mjölkkornas klocka som bestämmer takten i livet, säger Peter. FOTO: Peter Gerdehag

Men film blev det, efter ett oväntat ja. Och unika fotografier, tagna under 36 år, samlades i boken Landets som inte längre är tillsammans med målande och välskriven text som tar med oss till ett böljande odlingslandskap med småbrukarefamiljen Caremalm som stillsamt skötte sina sysslor precis som man gjort i generationer. Karl-Uno, som är anställd av sin bror på gården, föredrar oxar och hästar istället för motorer och vill inte modernisera och byta ut sina gamla jordbruksredskap.

 Peter Gerdehag är känd och hyllad för sina fotoböcker och dokumentärfilmer.
Peter Gerdehag är känd och hyllad för sina fotoböcker och dokumentärfilmer. FOTO: Peter Gerdehag

Peter Gerdehag är känd och hyllad för sina fotoböcker och dokumentärfilmer som till exempel Kokvinnor, prisad på flera internationella filmfestivaler och visad för en miljonpublik.

Se hela bokrean!

Läs även: Larmar nära och kära – smart klocka känner om du ramlar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen