Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 28 april 2022

Bygg ett jordgubbsland som ger skörd maximal tid

Smart planterat, med rätt sorter kan du njuta av jordgubbar långt in på sommaren. Bygg ett jordgubbsland som ger bär hela sommaren lång. Här är förslag på bra sorter som mognar tidigt, medeltidigt och sent.

 Egna jordgubbar smakar mer än de köpta.
Egna jordgubbar smakar mer än de köpta. FOTO: LazingBee

Den är älskad och kanske vanligaste bäret i våra svenska trädgårdar.

Jordgubben ligger väldigt nära svenska folksjälen och är för många det första odlingsprojektet för nyblivna trädgårdsägaren. Plantera dem i odlingsbänk på friland, på balkongen, på altanen eller i växthus.

Jordgubben en stenfrukt

Jordgubben hör till familjen rosväxter och frukten är botaniskt sett inte ett bär utan en stenfrukt. De små ”kärnorna” på jordgubben, nötterna, är egentligen ”frukten”. Det vi äter och kallar jordgubbe är blombotten som under mognaden sväller upp och blir saftig.

Om du vill skaffa dig ett eget jordgubbsland, varför inte då passa på att se till att du får njuta av bären så länge som möjligt under säsongen. Genom att välja tidiga och senare sorter kan du maxa skörden.

Hitta plantor för hela säsongen

Det kan vara knepigt att på samma plantskola hitta sorterna som löser av varandra i blomning. Men i Lands egen e-handel Landshopping.se kan du enkelt klicka hem alla plantor du behöver; tidiga, medeltidiga och även en god sen sort, samtliga ekologiskt odlade i Tollarp, Skåne.

Jordgubbssorter för lång skörd

 Våra svenska jordgubbar delas in i tidiga jordgubbar, mellantidiga (mellansena) gubbar och sena jordgubbar.
Våra svenska jordgubbar delas in i tidiga jordgubbar, mellantidiga (mellansena) gubbar och sena jordgubbar. FOTO: coldsnowstorm

Honeoye – en av Sveriges vanligaste gubbar, zon 1- 6

En tidig, högavkastande, frisk och tålig jordgubbsort med lång skördeperiod. Bären är mörkt röda och smaken är sötsyrlig. Denna jordgubbsplanta ger bär redan första året men skörden blir större år två och tre.

Rumba – ny sort, zon 1-4

Tidig jordgubbe med ursprung från Holland. Känd för att ge väldigt stora, goda hjärtformade bär med härlig eftersmak. Lättplockad, frisk och motståndskraftig mot sjukdomar.

Sonsantion – tålig mot torka, zon 1- 6

Medeltidig sort som ger ljusröda, goda, söta och aromatiska bär som sitter högt upp på plantan. Funkar fint att odla både på friland och i växthus. Lär vara tålig mot torka.

Malwina – mycket sen sort, zon 1-3

Jordgubbssort som får knubbiga och härligt mörkröda, fasta bär. Smaken är god och intensivt söt.

Köp sorterna i artikeln här

Se våra jordgubbsplantor

Så lyckas du med planteringen

 Undvik sjukdomar genom att välja motståndskraftiga sorter, sätt inte plantorna för tätt och vattna på morgonen.
Undvik sjukdomar genom att välja motståndskraftiga sorter, sätt inte plantorna för tätt och vattna på morgonen. FOTO: AlexRaths

När du ska plantera dina nya jordgubbsplantor ska du välja en plats som är varm, solig och väldränerad plats. Bäst resultat får du bäst resultat om jorden är porös, väldränerad och mullrik. Annars kan du förbättra med kompost, torvmull eller barkmull. Se till att det är ogräsfritt innan plantering.

Täck marken under plantorna med halm eller gräsklipp. Täckmaterialet hjälper till att hålla fukt kvar i jorden, förebygger gråmögelangrepp, minskar ogräs och håller bären rena.

När bären håller på att utvecklas behövs mycket vatten. Vattna vid behov, helst på morgonen så att plantorna hinner torka upp under dagen.

De utskjutande skotten ska plockas bort.

Tips!

Bor du i växtzon 5 och uppåt kan du prova att plantera mindre härdiga sorter i odlingstunnlar och vintertäcka.

Köp alla fruktträd och bärbuskar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen