Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 14 september 2021

Cecilia gick från multisjuk till symptomfri med autoimmun kost

Cecilia Nisbet Nilsson hade allergier, ledvärk och psoriasis. Och så var hon deprimerad. I dag är hon frisk och glad, tack var att hon ställde om sin kost. Dessutom har hon skrivit receptboken ”Det autoimmuna köket”,

– Nu när jag vet vilken skillnad maten gör vill jag frälsa hela världen, säger hon.

 Ät dig mätt och läk tarmen med hjälp av Cecilia Nisbet Nilssons läckra autoimmuna recept.
Ät dig mätt och läk tarmen med hjälp av Cecilia Nisbet Nilssons läckra autoimmuna recept.

När kroppen angriper sig själv och vården ger beskedet att ”en autoimmun sjukdom får du leva med”, då är det lätt att drabbas av hopplöshet.

– Jag gick hem och grät. Jag såg det som en dödsdom, säger Cecilia Nisbet Nilsson och vinden raspar i lurarna medan hon promenerar och låter sig bli intervjuad om sin hälsoresa.

Cecilia Nisbet Nilsson var sjuk och överviktig

Cecilia är idag licenserad kostrådgivare och hälsokonsult. Tidigare i livet jobbade honom inom media och levde ett stressigt liv som så många andra, men noga med att göra sunda val. Cecilia har tränat regelbundet och ätit medvetet.

 Rosmarinvatten och frukostfrallor bakade på kokbanan och kassavamjöl.
Rosmarinvatten och frukostfrallor bakade på kokbanan och kassavamjöl.

– Jag tyckte att jag levde helt ok, bättre än många av mina friska kollegor. Jag har inte ens varit en sockerjunkie. Ändå var jag sjuk och överviktig. Jag hade astma, sköldkörtelproblem och psoriasis, berättar hon.

Under flera år var hon beroende av sömntabletter, lugnande, antihistaminer och krämer.

Oprocessad mat utan tillsatser

Av en massör fick hon rådet att testa att utesluta gluten för att lindra sin psoriasis. Det blev startskottet till att lägga mer fokus på maten. Cecilia beslutade sig att testa Paleo, som brukar kallas stenålderskost, och där grundtanken är att äta ren och oprocessad mat utan tillsatser.

– Redan efter ett par veckor började värken klinga av. Eftersom jag var medicinjournalist började jag gräva efter mer information och göra research och hittade kostråd enligt AIP, det autoimmuna protokollet.

AIP är en gren inom Paleo som vänder sig till personer med autoimmun sjukdom, till exempel MS, reumatism, diabetes typ 2 och sköldkörtelinflammation. Sjukdomar som ofta inte kan botas men lindras med hjälp av medicin. Inom Paleo hävdar förespråkare att det finns lindring att hämta via kosten. Helt enkelt genom att äta näringstäta livsmedel som stärker immunförsvaret och tarmen.

Köp Cecilias receptbok – Det autoimmuna köket

Köp boken här

– Vid autoimmun sjukdom är bakteriefloran i tarmen rubbad och tarmväggen inflammerad och man brukar tala om läckande tarm. Genom att äta autoimmun kost under en period ger man tarmen en chans att läka ut, förklarar Cecilia.

– Du kan bli fri från symptom men inte botad, förtydligar hon.

För Cecilia blev beslutet att äta enligt, AIP, det autoimmuna protokollet, livsomdanande. Hon blev inte enbart friskare och gladare, hon valde att sadla om helt och lämnade sitt jobb inom media och tv och utbildade sig till licenserad kostrådgivare och hälsokonsult.

Symptomfri och av pur lycka skrev hon sin drömbok ”Det autoimmunkaköket – Läk din tarmhälsa på 4 veckor”. En enkel guide till AIP med veckomenyer som hjälper dig, som vill ge den här kosten en chans, att klara vardagen.

50 enkla recept och veckomenyer att följa

– Jag önskar att jag själv hade den här boken när jag började. Då fanns inga färdiga recept att följa.

Boken är en enkel väg för dig som är nyfiken på att följa det autoimmuna protokollet under fyra veckor. Med 50 recept behöver du inte googla eller slå i listor och leta efter vad du kan äta – du kan endast följa veckomenyerna.

– Det är inget hokus pokus eller konstigheter. Bara vanlig mat som inte är farligt att äta. Du har inget att förlora på att prova, menar Cecilia.

 I boken Det autoimmunkaköket – Läk din tarmhälsa på 4 veckor finna 50 lättlagade recept.
I boken Det autoimmunkaköket – Läk din tarmhälsa på 4 veckor finna 50 lättlagade recept.

Smärtan försvann

Efteråt kan mycket av det som uteslutits återinförs enligt ett schema.

Vad sägs om att testa en frukost bestående av kokosgröt, sötpotatistoast och läkande grön smoothie? På menyn till middag står det ankbröst i ugn, limekyckling, fisk- och skaldjurssoppa och en hel del andra läckerheter. Alla enkla att laga.

I takt med Cecilias tarm läkte kunde hon hitta tillbaka till sig sitt gamla smärtfria jag och släppa den strikta protokollet och börja njuta av livets goda på ett rikare sätt än någonsin. Men hon är och förblir noga med vad hon äter och undviker till exempel socker och gluten.

– Äter jag en bulle får jag tillbaka min psoriasis, säger Cecilia Nisbet Nilsson.

Köp boken här

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen