Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 9 juli 2018

Crêpe, plätt, galette, pannkaka – vad är skillnaden?

Pannkakor finns i alla möjliga former runtom i världen. De kallas lite olika namn och kan ätas som förrätt, huvudrätt eller efterrätt. Här reder vi ut vad som är vad! Vill du göra dina egna kan du just nu köpa Skeppshults pannor hos Land Shopping.

Crêpe & galette

Crêpe är en tunn, fransk pannkaka som vanligtvis rullas ihop med någon god fyllning i mitten, till exempel smör, socker, likör, hasselnötskräm eller vad man nu är sugen på. När crêpes serveras som varmrätt kallas den för galette och kan då istället fyllas med till exempel svamp, ost eller korv.

Plätt, pannkaka & tunnpannkaka

Det här är ett ämne som kan röra upp heta känslor beroende på var i landet man kommer ifrån. Det som i norra Sverige kallas för plätt, kallas i södra Sverige för pannkaka. Alltså en tunn, platt skapelse med diameter på ca 30 cm. I vissa delar av landet kallas den även för tunnpannkaka, för att skilja den mot ugnspannkaka. Ungefär söder om Skellefteå är plättar miniatyrversioner som görs i något som kallas plättlagg.

Köp plättlagg från svenska Skeppshult!

SKEPPSHULT

Amerikanska pannkakor

För en svensk kan amerikanska pannkakor kännas mer som en efterrättskaka. De görs med bakpulver vilket gör dem tjocka och fluffiga. Den vanligaste toppingen är färska bär, sirap, smör och socker.

Blinier

Blinier är små, ryska boveteplättar, som även är populära i det finska köket. De toppas vanligen med smetana (syrad grädde), rysk kaviar och hackad lök. En perfekt förrätt som kan varieras i oändlighet.

Handla lokalt hantverk och kända varumärken i Land Shopping

Läs även: Gör pinnglass med blåbär och granola

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen