Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 27 augusti 2017

Därför ska du plocka bort fallfrukten

De drar till sig allt från vildsvin, till mördarsniglar och getingar. Fallfrukt är mumma för diverse djur och insekter som kan ställa till problem i din trädgård. Det här bör du veta om fallfrukt och här är bästa hjälpredskapet.

 Fallfrukt som får ligga kvar kan ge oönskade bieffekter och besök.
Fallfrukt som får ligga kvar kan ge oönskade bieffekter och besök.

Varje höst går hundratusentals ton frukt till spillo, mestadels äpplen, runt om i svenska trädgårdar. Förutom att det är synd att så mycket frukt inte tas om hand så riskerar fallfrukten att ställa till problem i din trädgård om den får ligga kvar och ruttna. När fallfrukt som äpplen och päron ligger och ruttnar på gräsmattan bildas det fukt och mögel och i värsta fall kan svampsjukdomar få fäste i gräset och skada mattan.

Fallfrukt kan sprida mask

Fallfrukt lockar även till sig getingar som gärna vill få i sig extra socker på hösten. Mördarsniglar och larver älskar att bosätta sig i nedfallna äpplen vilket kan bidra till fler larver som sedan tar sig upp i trädet och kryper in i den oplockade frukten.

Har du riktigt otur så lockar de jästa äpplena till sig större djur, till exempel älgar och vildsvin som kan ställa till med riktig oreda i din trädgård. För att inte tala om alla råttor som vill ställa till fest så fort de kommer till en trädgård full med fallfrukt.

Det här kan du göra med din fallfrukt

Med andra ord är det en bra idé att samla ihop sina nedfallna äpplen. Istället för att kasta allt på komposten kan du till exempel lämna in fallfrukten till återvinningscentraler. Där rötar man frukten till biogas som är ett miljövänligt drivmedel för bland annat bussar och bilar.

Det finns många olika sajter på nätet dit man kan anmäla sitt fruktbestånd som man vill bli av med. Då kan andra människor komma till din trädgård och plocka frukten själva.

 Råttor älskar fallfrukt. Vill du slippa oväntat besök av råttor – plocka up frukten från gräsmattan.
Råttor älskar fallfrukt. Vill du slippa oväntat besök av råttor – plocka up frukten från gräsmattan.

Man kan även mata älgar så att de klarar den energikrävande brunstperioden. Äpplen innehåller mycket vätska och socker som ger energi. Men om du som villaägare planerar att samla ihop fallfrukt och lägga ut den i naturen – undvik att lägga den nära trafikerade vägar. Leta istället upp en undanskymd skogsväg för att minska risken för olyckor.

Bästa redskapet för att plocka fallfrukt

Och det går faktiskt att plocka fallfrukt utan att behöva böja varken knän eller ben, tack vare den smarta äppelupplockaren som finns att köpa på Landshopping.se. Rulla äppelplockaren över frukten, de flexibla rostfria ståltrådarna i korgen böjs åt sidan så att frukten samlas in i korgen, som du enkelt kan tömma, med hjälp av medföljande stativ.

Har äpplet bara fått något enstaka märke så är det utmärka att använda till bland annat mustning.

Ta mig till Land Shopping

Köp även: Nordens olivträd! Odla en lysande häck av havtorn

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen