Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 26 juni 2019

Den moderna sadelmakaren: Jenny kan konsten att tämja läder

Jenny Ljung att utbildade sig till det urgamla yrket sadelmakare under tre år i Tärnsjö. Utbildningen var kanske inte lika hård som på medeltiden men hon har hon blivit minst lika skicklig. Nu finns Orvenbo Sadelmakeris produkter i Land Shopping.

FOTO: privat

De historiska vingslagen ekar tydligt kring det yrket sadelmakare. Sadlar har varit livsviktiga för människan i många hundra år. Förr fanns det en sadelmakare i varje by. Ännu längre tillbaka i tiden fanns kunskapen att tillverka och reparera seldon på varje gård. I dag är sadelmakaren en sällsynt art. Men kunskaperna finns kvar och Jenny Ljung är en av dem som behärskar det gamla hantverket. Hon har utbildat sig i under tre år på sadelmakeriskolan i Tärnsjö.

– För mig kom hästintresset först. Jag vill hitta ett yrke som gav mig möjlighet att arbeta med hästar.

Men tillverka en hel sadel, det tillhör ovanligheterna. I dag är yrket är mest kopplat till reparation, renovering och underhåll av sadlar. Ibland hjälper Jenny till med en inprovning men nytillverkning av en sadel är väldigt begränsat. Det blir ofta väldigt dyra och kostsamma – men o så exklusiva.

Designar slitstarka bruksföremål

FOTO: privat

Därför krävs idag ett visst mått av innovation och känsla för design om man vill livnära sig på sadelmakaryrket. Jenny utvecklar ständigt härliga och funktionella produkter i läder och skinn.

– Jag designar ofta utifrån kundens önskemål eller så tillverkar jag något jag behöver själv, som till exempel cykelväskor, bordstabletter och shoppingbagar, sådant som kunderna efterfrågar och som kan slitas till vardags.

Ta mig till Land Shopping

Läs även: Säckodla grönsaker – enkelt, charmigt och jättegott

Relaterade artiklar

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen