Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 6 november 2020

Den svenska korvresan: Boken som hyllar landsbygdens mathantverk

Inför korven är vi alla lika och det finns en för alla tillfällen; från korven som lyfter helggrytan till den kalla godingen som äts som nattamat på knäckemackan. Det menar Jan Scherman som skrivit boken ”Den svenska Korvresan”.

 Intresset för korv började redan i barndomen på 1950-talet med en så kallad luffare.
Intresset för korv började redan i barndomen på 1950-talet med en så kallad luffare. FOTO: Mattias Liam Karlsson

Jan Scherman är inte bara korvälskare, han kallar sig numera diversearbetare och är en flitig debattör i frågor om vår demokrati. Kanske mest känd från sin tid som grävjournalist och tidigare vd på TV4.

Han har rest genom vårt land, från norr till söder, för att hitta våra bästa korvar, driven av en livslång kärlek till korv.

Och korvar hittade han, hantverksmässigt tillverkade med stor kreativitet. Men framförallt fann Jan landsbygdens starka drivkraft att utvecklas. Den vill han att vi ska tala mer om.

Landsbygdens fantastiska entreprenörer

– Bakom dessa korvar finns fantastiska entreprenörer, människor som gnistrar av energi. De eldsjälarna har jag lyft fram i boken, säger han.

Den svenska korvresan bjuder med andra ord inte bara på recept och tips om god och smakrik korv, den skildrar korven ur en mängd perspektiv och berättar något viktigt om vårt land och vår tid.

Älskat korv sedan 1950-talet

Dessutom menar Jan Scherman att vi kan skrota den gamla fördomen om att korv är tillverkad av restprodukter.

– Det finns nästan ingen marknad för billiga fuskverk. Och jag är övertygad om att de som finns inte kommer att överleva i denna tid av medvetna och kritiska konsumenter.

Intresset för korv började redan i barndomen på 1950-talet med en så kallad luffare.

– Det var det var ett uppvärmt bröd fyllt med ketchup och senap som jag köpte efter hockeyträningen för 25 öre. Jag hade bara råd, vid enstaka tillfällen, med den osannolika summan 1,25 kronor som en varmkorv med bröd kostade på den tiden.

 – Det är fascinerande, korv sprider glädje, alla börjar skratta så där kluckande när ämnet kommer på tal, säger Jan.
– Det är fascinerande, korv sprider glädje, alla börjar skratta så där kluckande när ämnet kommer på tal, säger Jan. FOTO: Mattias Liam Karlsson

Korv sprider glädje

Korv kanske kan uppfattas som banalt men det är något stort och korven är i allra hösta grad social, menar Jan.

– Det är fascinerande, korv sprider glädje, alla börjar skratta så där kluckande när ämnet kommer på tal. Där står folk kring grillkiosken en ljummen sommarnatt med en varmkorv i handen och plötsligt börjar de prata med varandra. Det spelar ingen roll vem man är eller var man kommer ifrån. Inför korven är vi alla lika.

Korven löser helt enkelt tunghäfta är hans tes. Därför skaffade Jan under sin tid som chef för TV4 en korvkokare till redaktionen och införde korv i sitt ledarskap. Efter det höll medarbetarna många möten med en varmkorv i handen.

– Jag såg korvens kreativa kapacitet och förmåga att samla människor på ett fredligt sätt och kreativa och vänskapliga samtal uppstod.

Köp Den svenska korvresan

Läs även: Därför får tåstrumpan hela kroppen att jubla

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen