Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 11 mars 2021

Det här kan du använda din fruktpress till

En fruktpress funkar till så mycket mer än bara äpplen. Med en bra, rejäl press och kross och lite fantasi kan du ta vara på det mesta från trädgården.

Varför inte testa att använda den till att göra rabarberdryck, rödbetsjuice eller lyxiga hälsoshots?

 Förvandla trädgårdens frukt, bär och grönsaker till magiskt goda drycker.
Förvandla trädgårdens frukt, bär och grönsaker till magiskt goda drycker.

Få saker slår en hemgjord äppelmust. Så mycket godare än det mesta du köper i affären – och ett fantastiskt alkoholfritt alternativ. Men trädgården innehåller ofta mer än bara äpplen. Med hjälp av en riktigt bra fruktpress och kross kan du ta tillvara på det som din köksträdgård bjuder och inte låta skörden gå till spillo.

Magiskt goda drycker med fruktpress och kross

Enkel att använda, en robust konstruktion och lång livslängd. Det är syftet med Landshoppings utvalda produkter som Per Sjöberg från skånebaserade Rååpress utvecklat. Och det bästa? Rååpress krossar och pressar är utmärkta att göra äppelmust med men smidiga att använda även till att pressa exempelvis bär eller rabarber.

– Vi har märkt att det finns stort intresse för päronmust också. Folk orkar inte riktigt äta upp alla sina päron så även de går till spillo i trädgårdarna, säger Per Sjöberg själv.

 Det går utmärkt att pressa både äpplen och päron.
Det går utmärkt att pressa både äpplen och päron. FOTO: juripozzi

Just päron kan vara lite speciella, då de har ett ganska kort fönster då de är som allra bäst.

– Många är nyfikna på att testa göra päronmust och då brukar jag säga att päronet inte ska vara mjukt utan snarare tvärtom. Päron har en ganska kort period då den har kvar sitt naturliga krisp och det är då de är perfekta att musta, säger Per Sjöberg.

Gör nyttiga smoothies och shots

 Gör egna nyttiga juicer med hjälp av din fruktpress och kross.
Gör egna nyttiga juicer med hjälp av din fruktpress och kross. FOTO: helovi

Din egengjorda äppelmust kan också bli en bra grund för flera andra drycker. Nyttiga och härliga hälsohots på ingefära eller gurkmeja till exempel.

– Det är ingen som vill dricka 100 procent ingefära, men om du blandar ingefäran med mellan 10 och 30 procent äppelmust så har du enkelt fått till en egen hälsoshot som du dessutom vet exakt vad den innehåller, säger Per Sjöberg och nämner fler äppelbaserade härligheter som kryddad äppelglögg eller ekologiska grönsaksjuicer med äppelmustbas.

Must av sommarens rabarber

 Visst kan du pressa rabarber – så gott!
Visst kan du pressa rabarber – så gott! FOTO: kabVisio

Även din trädgårds rabarber går utmärkt att pressa. Tänk bara på att du behöver hacka och frysa dem innan du pressar dem till härlig dryck.

– När du fryser ner rabarbern så gör det att den lättare släpper ifrån sig juicen när du pressar den sen. När du ska pressa rabarbern så låter du den tina först och pressar den när den inte riktigt tinat färdigt för att få ut så mycket vätska som möjligt, säger Per Sjöberg.

Pressa bär och grönsaker

Grönsaker som gurka, rödbeta och morot går bra att pressa. Bär som vinbär eller blåbär likaså. Så vad ska man tänka på om man är sugen på att använda sin fruktpress och kross till annat än äpplen?

– Utgå från en frukt eller grönsak som du upplever som saftig men som har en struktur. Fiberrika frukter och grönsaker funkar ofta bäst. Vill du pressa citrusfrukter så går det också bra, men då vill man helst ta bort skalet innan, säger Per Sjöberg.

Bra att komma ihåg är att den frukt och grönsaker som du vill pressa ska vara rengjorda och mogna, precis som när du gör äppelmust.

Upptäck hela vårt sortiment från Rååpress

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen