Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 15 maj

Din kökshandduk är proppfull av historia – 5 klassiker från Klässbols

Glas, hand och grov – handdukar vävda av lin är ren och skär kulturhistoria. Förr skänkte de en känsla av rikedom när de manglade och fina fyllde linneskåpen. Även i ett modernt hem skänker linnet en känsla av lyx.

1. Allmoge – med känsla ladugård

I dag är det en populär handduk som känns lyxig och speciell tack vare att den är historisk.

Klässbols linneväveri började väva handduken Allmoge åt industrin och statliga inrättningar.

– Handduken räddade det gamla linneväveriet från konkurs under syntetmaterialets intåg under 1960- och 1970-talet, berättar Dick Johansson en av medlemmarna i familjen som driver företaget.

allmoge

2. Gåsöga – lätt att älska

Klässbols arkiv av vävmönster är en kulturskatt. Gåsöga är bland de mest kända mönster väveriet har från den svenska mönstertraditionen och gjordes i samarbete mellan Klässbols och Iris Hantverk. Mönstret har fått pris och är lätt att falla för tack vare den enkla men elegnta designen som måste vävas i jacquard.

gåsöga

3. Köksrutan glashandduk

Designen som funnits längst och som kopieras av alla, i bomull. Unna dig köksruta i lin och du får en handduk som absorberar vatten tusen gånger bättre. Diska glasen för hand och torka torrt med lin och du får perfekt gnistrande glas att servera sommarens rosé i. Förr handvävdes köksrutan på gårdarna av kvinnorna som också hade, sått och skördat linet och även spunnit tråden.

kösksrutan

4. Kökstrivsel – ikonisk design

De stilsäkra fartränderna från 1955 är designade av Astrid Sampe som var en svensk hyllad formgivare inom textil som finns representerad på nationalmuseum i Stockholm men även på museum i London, New York och Trondheim. Handduken Kökstrivsel var tänkt att gå i linje med Svenska Slöjdföreningens slogan ”vackrare vardagsvaran” och var en del av en kollektion som hette Linnelinjen och som presenterades under H55, Helsinborgsutställningen 1955.

kökstrivsel

5. Manhattan – 1980-tals klassiker

Formgivaren Peter Condu fick i uppdrag att designa gardiner till Riksdagen under tidigt 1980-tal. Klässbols linneväveri fick uppdraget att väva dem. Resultatet blev ett helt produktsortiment som lanserades 1983 där glashandduken Manhattan var en del. Handduken fick ett lite tuffare uttryck och används ofta som servett.

manhattan

Ta mig till Land Shopping

Läs även: Naturligt elegant i svensk klocka av sten

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen