Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 13 maj 2022

Ekologiska fröer online från Skåne – passar nordiskt klimat

Sophia Lovén och Hanna Mårtensson är fröproducenterna som tar ansvar för hela kedjan och har blivit KRAV-certifierade. Det är de relativt ensamma om. Endast fyra andra företag kan erbjuda KRAV-fröer. Unna dig det bästa – köp några fina sorter från Skånska EcoGrow till säsongens direktsådd.

 Solros med vacker blandning i färgerna mahogny, klargul, lilaröd och orange och ett knippe morotsmix. Lätt odlat. Passar att direktså.
Solros med vacker blandning i färgerna mahogny, klargul, lilaröd och orange och ett knippe morotsmix. Lätt odlat. Passar att direktså.

Det är en kort lista som presenteras på svenska föreningen KRAV:s hemsida. Endast fem svenska fröproducenter är certifierade med Sveriges mest välkända märkning för ekologiska livsmedel. EcoGrow är den enda fröfirman i Sverige med ett komplett KRAV-märkt sortiment.

Anledningen till det är enkel.

Svenska KRAV-certifierade fröproducenter måste uppfylla tuffa regler för miljö- och klimatarbete. Det är en svår certifiering.

Köp ekologiska fröer online

Till exempel får bara miljöklassade rengöringsprodukter användas, producenterna måste minska energianvändningen och använda el från enbart förnybar energi. De måste också ta ansvar för att de anställda har bra arbetsvillkor. Hela kedjan måste vara hållbar.

Odla ekologiska sommarblommor och solros

 Snygga ekologiska fröpåsar uppskattas av medvetna kunder.
Snygga ekologiska fröpåsar uppskattas av medvetna kunder.

Det fixar Sophia Lovén och Hanna Mårtensson som driver fröföretaget EcoGrow och erbjuder mängder av fina ekologiska fröer. En hel del sorter passar för direktsådd: Till exempel sallat, majs, rotfrukter och klassiska sommarblommor som solros, ringblomma och blåklint.

Men i deras sortiment hittar du även tomat, olika kålsorter och till exempel vitlök.

– Det enda problemet med Krav-certifieringen är att det begränsar vårt utbud till viss mån. Vi kan inte ta in lika många roliga sorter från andra länder, berättar Sophia.

Sophia och kollegan Hanna brinner för odling och är båda uppväxta på gårdar. För dem är det en livsstil att odla.

Att odlingarna är ekologiska är ett måste. Därför märkte de tidigt att det var näst intill omöjligt att hitta fröer som uppfyller de krav de själva tog som självklara.

Köp EcoGrows ekologiska fröer här

Idén växte ur ett eget behov

– Företaget växte fram 2017 som ett sidoprojekt när vi pluggade, helt enkelt för att vi själva saknade bra ekologiska fröer på marknaden.

När det gäller fröer börjar det med att utsädet är ekologiskt och att odlingen sker utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och utan konstgödsel. Fröodlingens växter måste också odlas i riktig jord – inte i näringslösning.

– Alla producenter av utsäde vill inte vara transparenta med hur de odlat, då stryks de direkt, säger Sophia.

Ekologiska fröer testodlade för nordiskt klimat

Dessutom är EcoGrows sortiment noga utvalt för att fungera i nordiskt klimat.

Sophia testodlar på gården i Roslagen, zon 4 och Hanna i Skåne, zon 1. De har odlingar om cirka 300 kvadrat och odlar i tunnelväxthus och direktsår.

– Det är viktigt att sorterna tål kalla vindar, vind och hinner mogna så att utvecklingstiden inte är för lång för oss här uppe i norr.

Sedan två år tillbaka ser den en stark uppåtgående trend för odling.

– Vi möter många nybörjare som vill testa något enkelt på sin balkong eller i en odlingslåda.

Fröer som passar för direktsådd

 Kryddgrönt och ruccola, tacksamt, gott och lättodlat.
Kryddgrönt och ruccola, tacksamt, gott och lättodlat.

Vill du odla något enkelt ska du satsa på sallat och rädisor, tipsar Sophia.

– Vi har en sort med regnbågsfärgad popcornmajs. Den är intressant och rolig att odla med barn.

Oavsett om du gillar att prova nyheter och odla blommor i en vacker mix med grönsaker, eller hellre satsar på enkla och säkra kort, så hittar du flera fina alternativ i Skånska fröproducenten EcoGrows sortiment.

Unna dig ett par KRAV-märka fröpåsar till direktsådden.

Köp EcoGrows ekologiska fröer här

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen