Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 10 september 2017

Emma tecknar gårdslivet och gör bruksföremål: ”Konst ska slitas med hälsan”

Emma Jansson tecknar det hon älskar allra mest i livet: skog och mark, gården och djuren. Mönstren blir till vackra bruksföremål, tavlor, kassar och pussel.

Hon börjar med att för hand teckna ned sina mönster. Med svart penna ritar konstnären och fotografen Emma Jansson det som finns i hennes vardag på gården utanför Hultsfred – hästarna, jakthundarna, odlingen, djuren som betar runt gården. Och skogen.

– Jag älskar att vara ute i skog och mark och tecknar sånt som ligger nära mig själv, det som finns i blodet. Islandshästar har betytt mycket för mig, det syns i mina bilder. Ibland hämtar jag inspiration i trädgården. Då sätter jag mig i landet och gör en skiss av det jag ser, berättar hon.

Köp Emmas produkter i Land Shopping

Skapar bruksföremål

Skisserna scannar hon och sedan fortsätter arbetet digitalt.

– I datorn kan jag färglägga och ändra så mycket jag vill. Ibland lägger jag till ett fotografi av ett mönster jag stött på ute i skogen.

Emma ritar alltid bilden först och sedan tänker hon ut hur den kan användas. Brickor, dukar, vykort, planscher, fickspeglar och andra bruksföremål har blivit till sedan starten 2013.

– Jag gillar tanken på att konst kommer till användning. Jag blir glad om något ser det jag har gjort och vill slita det med hälsan.

Inspireras av trollska fiskekvällar

FOTO: Emma Jansson

Flera mönster har kommit till när Emma har varit ute och fiskat med sin sambo i en skogsjö.

– Jag brukar inte fiska utan satt bara och fånga känslan.

Väl hemma sätter hon sig sedan med pennan och på skissblocket och låter mönster växa fram.

Signerat med en äppelhalva

Emmas företag heter Eplaros. Eplarós är isländska för äppelros (rosa rubiginosa) och hyllar hennes livslånga relation till islandshästarna. Titta noga, på varje föremål och i varje bild hittar du signaturen – en liten, liten äppelhalva med kärnhus och allt.

Läs även: Handledsvärmare – bästa hjälpen för dig som är frusen

Relaterade artiklar

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen