Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 30 oktober 2018

En hyllning till folkdräkten! Gamla dalatextiler får ny funktion

Hon vill inte exploatera, hon vill göra något fint av det om ligger henne nära om hjärtat. Dalamönster och textilier som har följt hedemorakullan Karin Lindqvist genom livet får ny funktion genom nya produkter.

FOTO: Rickard Lundberg/Visit Dalarna

Mössor, tubhalsdukar, koppel och mjuka babyfiltar – produkterna från EmyLittle är mjuka och funktionella med vackra mönster från Häradsbygden och Leksand och får vid blotta åsynen hjärtat att ta ett glädjeskutt. Mönstren är kära och välbekanta men vi närmre anblick en modern tolkning av till exempel dalarosor, toppat med Dalarnas landskapsblomma Ängsklockan och gula fjärilar.

Köp de kärleksfullt designade produkterna här

Idén är att se på dalamåleriet utifrån sin egen synvinkel. Att ta gammalt och skapa något nytt och utforska mönstren som följt med sedan barnsben. Det berättar Karin Lindqvist Kax som både är föremålsantikvaire och entreprenör och som ligger bakom varumärket EmyLittle.

Historiskt rätt att modernisera

– Innan 1920-talet var det flexibelt hur en folkdräkt bars. Det var först 1920-1940 som det blev låst och bestämt vad till exempel en leksandsdräkt är. I dalamåleriet har alltid konstnärer tagit inspiration av det som finns runtomkring och gjort sin egen grej. Så det är inget nytt att modernisera mönstren, berättar hon.

Äkta familjeföretag

Allt började när Karin och hennes syster Åsa Kax Ideberg som är grafiker och deras mamma som är fotograf, tillsammans började arbeta på en bok om den dekorativa målarkonsten kurbits i Dalarna. Boken blev aldrig färdigställd – istället flyttades fokus över till mönstren och att skapa moderna och användbara produkter med inspiration av det traditionella.

– Folklore är en viktig länk till vår historia som binder oss samman med tidigare och kommande generationer. Jag vill inte exploatera folkdräkten men jag vill göra något fint, säger Karin.

Hitta fler fantastiska produkter i Land Shopping.

Läs även: Svensk skog säljer! Stinas träprodukter är en succé

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen