Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 27 november 2018

En syskonskara & en smedja! Lys upp med Våges kluriga ljusstakar

Kluriga ljusstakar i järn som tillverkas av en syskonskara mitt i hjärtat av Småland. Det kan inte bli annat än succé. Krön årets julbord med maffiga ljusstaken Kätting från Våges. Den är vacker och kommer att älskas i generationer.

 Pappa Våges plötsliga bortgång stärkte banden mellan syskonen. deflyttade hem till Småland och började driva den lilla smesdaj tillsammans.
Pappa Våges plötsliga bortgång stärkte banden mellan syskonen. deflyttade hem till Småland och började driva den lilla smesdaj tillsammans.

Det är medvind för svensktillverkade produkter. Det känner entreprenörerna och syskonen Mikaela, Emelie, Lenny och Joel Nilsson i Äskås i Växjö kommun. Allt de tillverkar går åt direkt och de får tacka nej till olika butiker som vill sälja deras produkter för att de helt enkelt inte hinner med.

Köp formbara och vackra ljusstaken Kätting här

Det är ljusstakar i järn som skapar så hög efterfrågan. Ljusstakar i ny och gammal design, fiffigt uttänkta som pappa Våges Kätting som går att dela, forma och använda till både kronljus och värmeljus med fiffiga adaptrar. Rustikt, lantligt och hantverksmässigt tillverkat en kombination som är lätt att falla för.

Ljusstakar i fem generationer

 Pär Jonasson har blivit som en i syskonskaran och han tillför mycket kunnande, bland annat svetsning.
Pär Jonasson har blivit som en i syskonskaran och han tillför mycket kunnande, bland annat svetsning.

Det började 1875 med syskonens farfarsfarfar Carl Samuelsson. Han tillverkade liar och slädar i sin smedja i Gissamåla i Småland. Traditionen fördes vidare och deras farfar kombinerade arbete på järnbruk med arbete i sin verkstad i källaren. Deras pappa Våge Gustavsson var den med de kluriga idéerna.

Syskonen uppväxta i smedjan

– Jag var med på marknader när jag var så liten att jag fick stå på en låda, säger Lenny.

För tolv år sedan, 2006, fick syskonen hastigt ärva pappa Våges Gustavssons företag då han avled.

– Det var egentligen självklart för oss. Vi hade ju varit med här i verkstaden ända sedan vi var små. Så vi kunde redan verksamheten, säger Lenny.

Hitta lokalt hantverk och kända varumärken i Land Shopping

Läs även: 5 fakta om lin: Därför sådde flickorna i Hälsingland utan underkläder

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen