Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 4 oktober 2021

Evelina gör ullhantverk: ”Vi måste sluta bränna svensk ull – den har ett värde”

Rädda den svenska ullen! Det uppmanar Evelina Magnusson, i Långshyttan i Dalarna. Hon rensar, kardar och tovar svensk ull som annars skulle slängas. Resultatet? Ljuvligt ullhantverk som både gör nytta och är vackert och som uppskattas av den växande kundkretsen.

 – Denna unika naturprodukt förtjänar ett bättre öde än att brännas, säger Evelina Magnusson om den svenska ullen.
– Denna unika naturprodukt förtjänar ett bättre öde än att brännas, säger Evelina Magnusson om den svenska ullen.

Ull är något av det hållbaraste som finns. Den produceras naturligt, växer av sig själv och kan klippas två gånger om året. Att hundratals ton användbar svensk fårull kastas varje år, samtidigt som Sverige importerar mängder av ull, det vill ullräddare och ullhantverkare Evelina Magnusson ändra på. Hon är starkt övertygad om att en stor del av ullen som eldas upp eller grävs ner idag, har ett värde.

– Denna unika naturprodukt förtjänar ett bättre öde, säger Evelina Magnusson.

– Svensk ull förtjänar att få komma till användning. Den behöver räddas!

Vackert hantverk av svensk ull

Och det är många som är beredda att stämma in i Evelinas upprop. Inte minst kunderna som ställer sig på kö för att köpa hennes vackra ullhantverk – allt från värmande våttovade ullsulor till skönt skrubbande ulltvålar och delikata småfåglar.

– Jag har sedan 2018 tagit emot ull från några mindre gårdar i Dalarna. Ull som jag sedan rensar, kardar och tovar en mängd olika produkter av, berättar hon.

Allt började med en säck nyklippt råull som egentligen skulle brännas. Evelina såg genast potentialen och mindes hur hon tovat en gång som barn i mellanstadiet.

– Jag hade ingen kunskap att hantera råull men hittade bra filmklipp på nätet som visade hur man går tillväga, säger hon.

Köp Evelinas vackra ullhantverk här – uppskattat som present

Köp Evelinas fina ullhantverk här

Självlärd i hantverket

 Evelina ser det som ren lyx att få rädda svensk ull.
Evelina ser det som ren lyx att få rädda svensk ull.

Tack vare sitt brinnande engagemang och flinka fingrar blev hon snabbt skicklig på hantverket och trollar idag fram de ljuvligaste små prydnadsfåglarna och producerar vant milt doftande ulltvålar till kunder och återförsäljare. Hantverket är inte längre enbart en hobby, det har förvandlats till en blomstrande verksamt i precis rätt format så att Evelina får gott om tid över till sin familj.

– Det känns väldigt lyxigt att kunna försörja sig på sin hobby, säger hon.

Tvålen har blivit företaget EJD Hantverks största succé hittills och är en lisa för själen med sin mjukgörande egenskaper och naturliga ingredienser.

Fantastisk ulltvål populär bland kunder

 Tvålen hon tovar in i ullen är även den handgjord, baserad på strutsolja, och innehåller bara naturliga produkter.
Tvålen hon tovar in i ullen är även den handgjord, baserad på strutsolja, och innehåller bara naturliga produkter.

Tvålen hon tovar in i ullen är handgjord på en gård strax utanför Borlänge. Den är baserad på strutsolja och i kombination med ullen ger den ett skönt jämnt lödder och mjuk skrubbeffekt så att din hud blir jämn och len.

– Ull är ett unikt material som är både hållbart, värmande och användbart till mycket. Kort sagt ett näst intill magiskt fiber!

Köp Evelinas fina ullhantverk här

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen