Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 13 november 2019

Favorittröjan är räddad! Så enkelt sköter du merinoull

Rätt skött kan sin merinotröja hålla sig vackert i många år. Det var en av grundprinciperna för Christina Edursdotter i Kinna då hon började tillverka sina stickade tröjor i mjukaste merinoull. Här får du säkra skötselråd.

 Mitt emellan konsthantverk och industri. Christina Edursdotters stickade plagg i merinoull med utgångspunkt i svenska floran. Mjukt, vackert och lyxigt.
Mitt emellan konsthantverk och industri. Christina Edursdotters stickade plagg i merinoull med utgångspunkt i svenska floran. Mjukt, vackert och lyxigt. FOTO: Karolina Mikkonen

Vill du bli lycklig ägare till en av Edursdotters koftor i merinoull? Grattis. Plaggen är äkta konsthantverk och dessutom är materialet underskönt i alla väder. Med rätt skötsel varar det dessutom år ut och år in. Merinoull är ett av våra allra finaste naturmaterial. Ullen, som kommer från merinofåret, är finfibrig, krusig och mjuk och har i allmänhet en tunnare fibertjocklek än ullen från andra sorters får.

Ett plagg i merinoull kan du därför också använda hela året, i alla väderlekar. Materialet är naturligt, lätt och är temperaturreglerande, det vill säga: Det håller dig sval när det är varmt och håller dig varm när det är kallt.

Mjuka och vackra koftor i 100 % merinoull

Skulle du mot förmodan bli svettig så avger merinoull inte samma dåliga lukt som exempelvis ett syntetmaterial kan göra. Det beror dels på att materialet andas bra, dels på att bakterier inte trivs särskilt bra där. Ullen både absorberar fukt och transporterar bort den. Därför börjar du sällan frysa i en tröja i merinoull.

Vädring gör gott för merinoull

Visst kan du använda ditt merinoplagg ofta – men kom ihåg att låta den vila då och då. Det mår ullen bra av. Du behöver däremot inte tvätta plagget lika ofta som andra material, för materialet är till stor del självrengörande. Varje gång den tvättas utsätts fibrerna också för slitage.

Häng istället ut plagget på en galge i friska luften över natten för att vädra efter en dags användning. Om det är lite dagg i luften ska du inte oroa dig – den naturliga fukten gör ullen gott och får fibrerna att piggna till.

Tvätta merinoull sparsamt

Då och då måste man trots allt tvätta igenom plagget. Du behöver inte vara rädd att det krymper eller tappar formen om du gör på rätt sätt. Edursotters plagg går bra att tvätta i 40 grader i maskin. Vissa andra plagg måste tvättas för hand och alltid med insidan ut. Torktumla inte.

Har du fått en fläck på din kära tröja, få inte panik. Ull är ett fantastiskt material och har en naturlig förmåga att avvisa smuts. Har du tur så ligger det du spillt kvar på utsidan av ullfibrerna. Försök därför i första hand att snabbt borsta bort fläcken. Eller ta en mikrofibertrasa och badda lätt så kanske det du spillt sugs upp. Gnugga aldrig på fläcken.

Se fler produkter från Edursdotter

Läs även: Därför ska du köpa stövlar av naturgummi

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen