Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 10 november 2021

För kärleken till varmkorv – förbundskapten Janne Andersson får unikt pris

Förbundskapten Janne Andersson gillar inte bara fotboll. Han är en varm vän av varmkorv med bröd, och äter alltid denna maträtt före landslagets matcher och har så gjort under hela sin fotbollskarriär. Nu prisas Janne Andersson för denna livslånga kärlek till varmkorven.

 Sveriges förbundskapten Janne Andersson kramar om Emil Krafth och Viktor Claesson efter 2-1 segern mot Spanien i september.
Sveriges förbundskapten Janne Andersson kramar om Emil Krafth och Viktor Claesson efter 2-1 segern mot Spanien i september. FOTO: Claudio Bresciani / TT

Det är 30-årsfirande Korvakademien som, i samband med sitt jubileum, beslutat tilldela fotbollslandslagets förbundskapten detta unika korvpris – Korvakademiens Jubileumspris.

– Det känns fantastiskt. Jag blir rörd! Med tanke på hur mycket korv jag ätit under årens lopp kan jag säga att jag är en god representant för korven. Men att jag skulle få det här fina priset det hade jag aldrig räknat med.

Janne Andersson överraskad av korvpris

Korvakademiens Christina Möller tillkännagav priset i ett överraskningsmöte med Janne Andersson på Svenska Fotbollförbundets kansli.

 När Janne Andersson tog emot diplomet i guldram blev han mycket glad.
När Janne Andersson tog emot diplomet i guldram blev han mycket glad. FOTO: Jan Scherman

Inför prisutdelningen var fotbollsgeneralen var intet ont anande om vad som väntade. Och Andersson blev verkligen förvånad och undrade varför han blev störd mitt i planeringen av landslagets kommande matcher. Men när han fick veta att det handlade om hans favoritämne efter fotboll – alltså korv – så lugnade han ner sig.

Enligt Christina Möller så får Janne Andersson priset för sin livslånga kärlek till varmkorv med bröd och för en mästerlig korv-pr.

– Janne Andersson har gjort korven till en folklig väldsmästarvinnare, sade Christina Möller. Den positiva kraft som vår pristagare utstrålar när det gäller korv är oöverträffad.

Äter korv med bröd före match

I detta överraskningsmöte berättade Janne Andersson själv hur han vuxit upp i svenskt föreningsliv ända från sin klubb Alets IK i Halmstad till dagens uppdrag för landslaget och Svenska Fotbollförbundet.

– Jag har varit på oräkneliga fotbollsarenor i Sverige. Och överallt dit jag kommit har jag börjat med att äta varmkorv med bröd. När jag går på en match så kommer jag en halvtimme innan och så köper jag en korv med bröd. Sedan kan jag gå och köpa en till! Och sedan kan matchen börja.

För Janne Andersson är korv med bröd intimt förknippat med fotboll på alla nivåer. Det går att läsa mer om i Jan Schermans bok ”Den svenska korvresan”, där Janne Andersson så är med i ett avsnitt med titeln ”Bollen är rund, korven är lång.

Köp boken Dens svenska korvresan här – perfekt julklapp!

Korvens betydelse för idrotten

Enligt Janne Andersson är korvens betydelse för idrotten mycket stor. Och så har det alltid varit. Det handlar inte bara om fotboll. Idrottens korvhistoria är också lång.

Smålands Dagblad rapporterade 28 februari 1949 från SM-finalen i bandy. Nässjö slog Edsbyn med hela 7 – 1 inför 16 000 åskådare. Men rubriken i tidningen löd: ”18 000 korvar och 1 500 parkeringsbiljetter såldes.”

Fotboll och varmkorv är nog störst med tanke på att fotboll är den idrott som lockar mest publik och har flest aktiva utövare. Det handlar om mer än 600 000 aktiva spelare i vårt land. De flesta fotbollsarenor är utrustade med någon form av korvservering. Tittar man ut över världen med fotbollsförbundet Fifas ögon så räknar man med att drygt 240 miljoner människor i 200 länder spelar fotboll regelbundet. Även utomlands så hänger fotbollen ihop med korven. Till bilden hör att bland de mest namnkunniga spelarna finns det korvhistorier. Här går det inte att gå förbi självaste Zlatan Ibrahimovic eftersom han i ett klassiskt uttalande satte korven på sin plats:

Zlatans välkända korvcitat

”Först gick jag vänster, det gjorde han också. Sedan gick jag höger, det gjorde han också. Sedan gick jag vänster igen, då gick han och köpte korv.” Alltså, bortfintad motståndare landade på läktaren och fick göra som alla andras åskådare – ta sig en varmkorv med bröd.

Janne Andersson är en korvens allätare som älskar Gottfrids leverkorv, lökkorv på macka, falukorv och så vanlig varmkorv med bröd.

– Vi äter ju korv hemma i olika former så klart. Häromdagen var det ugnsbakad falukorv. Det är ju fantastiskt gott. Jag var i Fjällbacka för några veckor sedan hos några kompisar och då åt vi ett isterband som tillhör det godast jag ätit.

Janne Andersson avslöjar att han, under sin tid i Halmstads BK tillsammans med lagledaren Ante Smith, i cirka 10 års tid testade korv med bröd på alla fotbollsarenor de besökte. Det skedde före matcherna och båda förde bok på vilka arenor som serverade bäst varmkorv.

– När vi kom fram kollade vi om korvlådan var öppen, och sedan hade vi en egen tabell som markerade vilken arena som var bäst på korv.

Fotbollslandslaget äter varmkorv

Hemmaarenan Örjansvall toppade så klart, men både Söderstadion och Stockholms stadion låg bra till.

Fotbollslandslaget får finna sig i förbundskaptenens matvanor. Det blir ofta varmkorv i samband med kvällsmål med spelarna.

– Ett av mina roligaste minnen är min andra landskamp som förbundskapten. Vi spelade mot Luxenburg borta. Men det var efter matchen det riktigt roliga hände. Då dök landslagskocken Mats Broström upp som en äkta korvgubbe med låda på magen. Han hade tagit reda på att jag gillade korv med bröd.

– Det kändes det bra, vi vann matchen och det fanns korv med bröd. Dubbel glädje.

Janne Andersson har ätit korv så långe han kan minnas. Hemma som liten. När han var med i scouterna och när han började med fotboll. Korvgrytan är som en lägereld – en samlingsplats där alla har sin erkända plats.

– Korv med bröd är bra grejer, säger hallänningen Andersson utan något ”r” i ordet korv.

Akademien för de Sköna Korvarna

Den 17 november kommer Janne Andersson att hyllas av Korvakademien i samband med akademiens jubileumsfest på restaurang K-Märkt i Stockholm. Där kommer att serveras en tre-rätters korvmeny, som självfallet avslutas med en varmkorv med bröd. Janne Andersson kommer på festen att få mottaga en korvstaty i form av en korv i glas på järngaffel, designad av glaskonstnären Kjell Engman.

Detta är Korvakademin

Akademien för de Sköna Korvarna, i dagligt tal kallad Korvakademien, bildades 1991 och har tolv ledamöter med god kunskap om och ett levande intresse för en högtstående svensk korvkultur. 2013 anordnade Korvakademien den första stora Korvfestivalen på Nordiska Museet i Stockholm. En succé med mångtusenhövdad publik. Den har följts av ytterligare sex, allt större, korvfestivaler. Korvakademien delar årligen ut priser till Årets Korvprofil, Årets Korvkrog, Årets Korvkiosk och Korvakademiens Hederspris.

Köp korvresan här

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen