Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 2 maj

Förälskad i struts! 150 kilo fågel tog mjölkbönderna med storm

För 25 år sedan blev lantbrukarparet Kerstin och Gunnar Sahlin förälskade – i strutsar. Sedan dess har de blivit proffs på att ta tillvara på allt från fåglarna och utveckla nya produkter. Dammvipporna är en av flera storsäljare.

 Utanför Borlänge finns Sahlin Struts, en av Sveriges få strutsuppfödare.
Utanför Borlänge finns Sahlin Struts, en av Sveriges få strutsuppfödare.

– När man blir förälskad så tänker man inte, man bara gör. Så var det för oss med strutsarna. Vi hade ingen större plan för hur produktionen skulle se ut, vi fick lära oss efter hand. Det har varit en jättelång resa, det säger Kerstin Sahlin som tillsammans med maken Gunnar föder upp strutsar på sin barndomsgård Sveden utanför Borlänge.

Exakt vad det var i fågeldjuren som de föll för, vet hon inte.

Fascinerande fåglar

FOTO: Susanne Jobs

– De är fascinerande djur. Alla som möter en struts blir fascinerande, säger hon. Därför har också deras besöksverksamhet både blivit lyckosam och en viktig del av intäkterna kring strutsverksamheten.

Det var i början av 1990-talet som paret stod i ett vägskäl med sina 28 mjölkkor.

– Det fanns ingen framtid i så få mjölkkor. Vi var tvungen att välja mellan att satsa på att satsa på att bygga en ladugård som skulle rymma 80 kor eller att göra något annat.

Roligare städning! Köp vackra och effektiva dammvippor från Sahlin Struts

dammvippor

Det blev struts. Världens största nu levande fågel som kan blir 2,75 meter hög och väga upp till 180 kilo.

Paret Sahlin var först med struts i Sverige och idag är den en av få strutsproducenter som fortfarande finns kvar. Filosofin är att ta till vara på allt. Inget får gå till spillo. Fåglarnas fett används till tvål och andra hudvårdsprodukter. I gårdsbutiken finns allt ifrån korvar, strutsfilé och paté. Bland besökarna är strutsglassen en stor succé liksom strutshamburgarna som serveras i gårdscafét och restaurangen.

Succé för dammvipporna bland proffs

En av de mest populära produkterna som kommer från gården är de vackra och effektiva dammvipporna. Strutsen saknar helt fett i fjäderdräkten vilket gör fjädrarna mjuka och lätta och blir lätt statiska. En vippa tar med sig allt torrt och lätt damm på ett smidigt sätt utan att föremål behöver flyttas. Det har flera kommuner och professionella lokalvårdare upptäckt. Dammvipporna har blivit ett välanvänt verktyg, tack vare att de underlättar jobbet och håller upp till 2 år, trots att de används dagligen.

Handla fler spännande produkter från strutsgården

struts

Ta mig till Land Shopping

Läs även: Lugnare mage med Ayurveda – upptäck tusenårig indisk livsfilosofi

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen