Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 28 juni 2018

Åkes värld – boken om kultförklarad bilkyrkogård

Den magiska bilskroten utanför Ryd i Tingsryd lämnar ingen oberörd. Här står ett hundratal bilar parkerade rakt in i skogen. En del tycker det är förfärligt, andra anser att det är vackert. Köp nya boken ”Åkes värld” av Kerstin Bengtsson, i Land Shopping.

Att folk köar till sevärdheter som Vasaskeppet, vikingabyn Birka och Zorns kurviga dalkullor är inte så konstigt, men att en bilskrot kan dra så många turister är lite smått galet.

Bilar från 1940

På bilkyrkogården utanför Ryd i Tingsryd kommun lever och dör överblivna bilar i symbios med naturen. Det var Åke Danielsson som först ägnade sig åt torvbrytning på mossen som drog igång bilskroten slutet av 1940-talet. Idag är skroten kultförklarad, skyddad och trollbinder turister från hela världen

Köp boken Åkes värld: Bilkyrkogården, om en stycke svensk historia här

Det råder en andäktig stämning där i skogen. Ormbunkarna växer genom gammal plåt. Mossan omsluter avlagda däck.

Allemansrätten råder, så det är helt gratis att gå runt bland de vittrande karosserna.

Det är den här platsen som Kerstin besökt och fotograferat, för första gången 1980 och sedan många år framåt. Fotografierna har ställts ut i flera omgångar och nu har dokumentationen blivit en bok med titel ”Åkes värld”.

 En dag satt Åke där på en stol framför sin stuga. Kerstin frågade om hon kunde få ta en bild. – Jo, en kunde han nog gå med på, sa han till min förvåning, berättar hon.
En dag satt Åke där på en stol framför sin stuga. Kerstin frågade om hon kunde få ta en bild. – Jo, en kunde han nog gå med på, sa han till min förvåning, berättar hon.

Kontrast till naturens stillhet

– Egentligen var det en kokbok jag skulle skriva, men Åke och hans skrot bilar gjorde sig hela tiden påminda. Jag fascinerades av platsen och den stora kontrasten mellan bilarna i förvandling och naturens stillhet, skriver författarinnan i sitt förord.

Kyrkö Mosse ligger strax utanför Ryd längs väg 119 mot Hässleholm. Det är numera den mest besökta turistattraktionen i kommunen.

Hitta fler spännande titlar och lokalt hantverk i Land Shopping.

Läs även: Skönaste sommarplagget: 5 skäl varför bambu är bäst

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen