Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 4 juni 2021

Gödsla med guldvatten – världens bästa växtnäring

Det är snabbverkande och näringsrikt. Och det är en resurs vi alla har. Att gödsla med guldvatten ger riktig supernäring till dina odlingar. Naturligt, gratis och bra för miljön.

 I princip har du redan det gödsel som krävs hemma i trädgården, egentligen är gräsklipp, kompost och ditt eget kiss det enda som behövs.
I princip har du redan det gödsel som krävs hemma i trädgården, egentligen är gräsklipp, kompost och ditt eget kiss det enda som behövs.

Häll det på det du vill ska växa så det knakar – och resultatet blir just det. Du häller helt enkelt guldvatten på det du ska vill växa lite extra. Både gratis och bra för miljön. Men vad är då guldvatten? Om vi ska tala klarspråk är det faktiskt väldigt enkelt: guldvatten är vatten som du blandar med urin. Blandar är ett nyckelord här, för det är viktigt att spä ut när du ska gödsla med urin. Man brukar tala om 1 del kiss och 9 delar vatten. Så till en liter behöver du 1 deciliter kiss och 9 deciliter vatten för att det inte ska bli för starkt. En tumregel kan vara att hellre låta det bli lite för svagt än för starkt.

Enligt vissa uträkningar så räcker en människas kiss till att gödsla upp till 200 kvadratmeter odlingsyta under en och samma säsong. 2014 sågs urin som det mest miljövänliga gödslet enligt en från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Funkar både i kruka och trädgård, inne såväl som utomus.

Vad är så bra med att gödsla med urin?

Urin innehåller kväve, fosfor, kalium och olika mikronäringsämnen. Det är med andra ord en riktig supernäring till dina odlingar. Näringsämnena guldvattnet och snabbverkande för växterna. Har du en lite mager sandjord kan det vara bra att hellre vattna lite mindre men oftare än en rejäl dos då och då.

Samla urin hygieniskt och lätt

Det absolut enklaste och smidigaste sättet att ta vara på din urin är att kissa i Guldkannan Towa. Det är en supersmart och enkel uppfinning som helt enkelt är en toaletthink med sits som du kissar och sedan fyller på med vatten. Det är enkelt, bekvämt och ger superbra växtnäring. Guldkannan Towa är design- och miljöprisad och fungerar alldeles utmärkt som extra toa i kolonistugan, båten eller på landet.

Här kan du köpa Guldkannan – nu till kampanjpris

Vad kan jag vattna med guldvatten?

Speciellt bladgrönsaker mår extra bra av snabbverkande och flytande näring. Att gödsla med urin fungerar också utmärkt till buskar, perenner och andra grönsaker som har behov av kväve. Potatis, majs, tomater och liknande likaså. Det är viktigt att vattna mellan raderna och undvik att vattna med guldvatten strax innan skörd. Guldvatten går utmärkt att använda till krukväxter och sommarblommor och för all del din gräsmatta.

 Vattna jämnt över jorden. Avsluta gödslingen en månad innan skörd.
Vattna jämnt över jorden. Avsluta gödslingen en månad innan skörd. FOTO: Chalabala

Vad ska jag låta bli?

Bärbuskar och lök klarar sig oftast bäst utan guldvatten. I fallet med bärbuskarna mår det som bäst med en mer kvävefattig gödsel, medans det i lökens fall oftast blir mest blast av alltsammans.

När ska du inte gödsla med guldvatten?

Avstå att gödsla med din egen urin om du äter läkemedel. Flera sorters läkemedel, som antibiotika och könshormoner, utsöndras via urinen. Det är inte helt fastslaget om eller hur mycket odlingen påverkas av detta, men ifall du äter många och flera olika sorters läkemedel så bör du vara använda guldvattnet till prydnadsväxter. Samma gäller om du skulle äta väldigt mycket, väldigt starkt saltad mat. En del växtslag är saltkänsliga. Till dem hör bland andra jordgubbar, rädisor, gurka, bönor och ärter. Då kan du halvera mängden urin i vattnet, eller helt enkelt vänta några dagar med att använda guldvatten.

Köp populära guldkannan här

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen