Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 12 augusti

Upplev lyxen! Gör din egen äppelmust

Det slår det mesta du kan köpa i butik och det är ett utmärkt alkoholfritt alternativ. Unna dig glädjen att göra din egen äppelmust med hjälp av hygienisk och hållbar utrustning av rostfritt stål. Krossa, pressa och njut!

 Äpplen som användas för att göra must ska vara mogna, rena och inte ruttna.
Äpplen som användas för att göra must ska vara mogna, rena och inte ruttna.

Har du mycket äpplen i din trädgård? Grattis! Det finns inget ljuvligare än att på höstkanten koka äppelmos, göra kräm och baka mängder av äppelkakor.

Göra egen must är ett lyxigt alternativ, smakar ljuvligt och är faktisk möjligt med hjälp av en bra och rejäl kross och press för hemmabruk från det skånebaserade företaget Rååpress.

Rätt utrustning för mustning hemma

Per Sjöberg har utvecklat Land Shoppings utvalda produkter för mustning själv med syfte att erbjuda utrustning för mustning hemma i trädgården som är enkel att använda med en robust konstruktion, som har bästa livslängden och är smidig att använda och även kan pressa till exempel bär och rabarber. Själv grundfilosofin går ut på att ta tillvara allt som köksträdgården ger och inte låta frukt gå till spillo.

Köp Land Shoppings utvalda paket med kross och press

– Den med egna äppelträd vet hur det är att stå där med kassar av äpplen och inte veta vad man ska göra med rikedomen. Egen must är perfekt i det läget – pastöriserad håller den i upp till två år, säger Per.

Äpplen som ska användas till must ska vara mogna, ren och inte ruttna.

– Det ska vara sådana äpplen som du vill äta själv. Har de fallit till marken och har ett litet märke, det är inte hela världen, men de får inte vara mögliga, säger Per.

Börja med att tvätta frukten.

– Det kan du göra i vilken spann som helst.

Enkelt och smidigt med Rååpress

 Det är viktigt att krossa frukten till en lagom tjock massa för att maximera mängden must som kan pressas fram.
Det är viktigt att krossa frukten till en lagom tjock massa för att maximera mängden must som kan pressas fram.

Med Rååpress kross och det dryga 10 kilo tunga krosshjulet blir sedan steg två, när äpplena krossas till en lagom finfördelad fruktmassa, smidigt och enkelt. Massan, som ska vara lagom finfördelad för att få bästa utbytet, stoppas i presskorgen och musten rinner ut.

– Det fungerar med päron, rabarber, jordgubbar och du slipper att musten tar smak av trä när utrustningen är helt tillverkad av stål. Min press kan även pressa honung och kunder har hört av sig och berättat att de även testat gurka, spenat och aroniabär. Det gäller bara att ha fantasi, säger Per.

 Pressen fungerar till äpple och andra frukt och grönsaker så som vindruvor, päron, rabarber, rödbeta, gurka, blåbär, hallon och fläderbär m.m. samt honung.
Pressen fungerar till äpple och andra frukt och grönsaker så som vindruvor, päron, rabarber, rödbeta, gurka, blåbär, hallon och fläderbär m.m. samt honung.

Äppelmust i 4 steg

1. Plocka och rengör frukten.

2. Krossa frukten till en lagom tjock massa.

3. Pressa fruktmassan för att få ut musten.

4. Tappa upp musten på flaskor eller bag in box, drick och njut.

Tips! Pastöriserad must ökar hållbarheten.

Ta mig till Land Shopping

Läs även: 5 skäl att torka tvätten utomhus

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen