Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 22 oktober 2021

Garnglädje spunnet av glansig ull från gotlandsfåret

Gotlandsfåret är känt för sin vackra lockiga päls, det goda köttet och sitt charmiga lynne. Att ullen kan spinnas till ett mjukt garn med vacker lyster är kanske inte lika känt.

Unna dig det riktigt sköna handstickningsgarnet Gotlandsgarn från producenten Yllet på Gotland. Det är lyx!

 Ullen handsorteras på spinneriet och skickas till tvätt och färgning. Frida Asplund producerar garnet som spinns i Danmark
Ullen handsorteras på spinneriet och skickas till tvätt och färgning. Frida Asplund producerar garnet som spinns i Danmark

När du bestämmer dig för att sticka i Gotlandsgarn ska du tillåta dig själv att ha gott om tid. Njut av materialet i dina händer och upplev hur ett mjukt, glansigt och rustikt resultat växer fram.

Att sticka med Gotlandsgarn är en fantastisk känsla. Det blir vackert och levande tack vare de lätt melerade färgerna. Samtliga kulörer är färgade på naturligt grått garn som har naturliga skiftningar.

Köp härliga nystan Gotlandsgarn här

Gotlandsgarnet är spunnet av ull från det karaktäristiska gotlandsfåret som har svart huvud och ben och som är starkt förknippat med Gotland. Det är en effektiv ras för produktion av kött och pälsskinn. Den vackert grå ullen består av långa fibrer som få spinnerier klarar att spinna.

– Rasens päls är silkig och glansig med runda lockar och fibrerna i ullen är långa och mycket tidskrävande och svåra att spinna maskinellt på ett effektivt sätt. Därför var det ingen som spann garn av gotlandsullen, berättar Frida Asplund från Yllet inredning. Hon producerar det omtyckta Gotlandsgarnet, en populär souvenir bland Gotlands många sommargäster.

Ylllet inredning en klassiker i Visby

Det var Fridas mamma Agneta Werkelin som startade verksamheten som i dag heter Yllet Inredning och ligger mitt i Visby.

Agneta, som brann för hantverk, tyckte att det var förkastligt att den fina ullen från gotlandsfåren grävdes ner eller brändes.

– Kärleken till textilier ligger i blodet. Min morfar var körsnär, hans far var skräddare och jag är uppväxt med att mamma hade växtfärgningskurser i trädgården. Nu driver jag hennes verksamhet vidare, berättar Frida.

Två ton ull blev till garn

 Rosenmönster från 1860-talet (efter ett stickat strumpeband). Sockorna stickas uppifrån och ned, med en klassisk häl.
Rosenmönster från 1860-talet (efter ett stickat strumpeband). Sockorna stickas uppifrån och ned, med en klassisk häl.

Men eftersom det inte fanns något spinneri i Sverige som kunde ta sig an ullen lastade Agneta två ton räddad ull på en släpkärra och körde ned till Danmark och åkte inte därifrån förrän hon hade ett garn hon var nöjd med. En tid senare slogs portarna upp till Yllet. 13 kvadratmeter fylldes till bredden med härliga garner och Agneta höll affären öppen när hon inte var på sitt ordinarie arbete på lasarettet.

Detta var 1982.

2021 spinns Gotlandsgarnet fortfarande i Danmark och uppskattas om möjligt än mer i dag när kunskapen om material är större och efterfrågan på svensk ull växer.

Köp allt garn i Landshopping

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen