Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 3 mars

Grön eller gul såpa? Det här är skillnaden

Till parketten, badrummet, ohyra på växter och för att rengöra trätrallen ute. Såpa är en ett hett tips som tar hand om många utmaningar i vardagen – utan kemikalier. Men vad är skillnaden mellan grön och gul?

Såpa kan man göra på i stort sett vilket fett som helst. Principen är att fett förtvålas med kaliumhydroxid och sedan kokas såpan tills dess att den är klar.

Vegetabilisk såpa vanligast

Förr, när de flesta sysslade med självhushållning och var noga med att allt togs tillvara, så tillverkades såpa enbart på animaliskt fett. Då blev såpan mjölkig i sitt utseende. Numera är vegetabiliska ingredienser vanligast i såpan, till exempel doftande tallolja och linolja. Linoljesåpa är ofta lite dyrare än andra såpor men är väldigt bra för trä. Det vårdar och återfettar alla träytor på ett utomordentligt sätt.

Köp väldoftande Västerbottenssåpa tillverkad på gammalt vis

Västerbottensåpan som du hittar i Land Shopping är renad matolja som kokats till en härligt överfettad gul såpa. Det är ett sant vegetabiliskt återbruk i gammal självhushållsanda.

Förr var grön såpa vanligt i hemmen. Den gröna såpan uppskattades för sina vårdande egenskaper och kokades på hampaolja och som blev förbjudet i Sverige på 1970-talet. Numera är det lagligt att odla industrihampa men än har inte den äkta grön såpan hittat tillbaka till våra butikshyllor.

Falsk grönsåpa

Den gröna såpan du finner i butikerna är färgad gulsåpa, för att ge en gammaldags mer genuin känsla. Men den färgade såpan saknar de eftertraktade vårdande egenskaper som riktig grönsåpa av hampa hade.

Ta mig till Land Shopping

Läs även: Galltvålsmagi! Bästa fläckborttagaren du kan ha hemma

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen