Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 26 juni 2017

Hemligheten bakom Marimekko

Det var en stark kvinna som startade Marimekko – och det var starka kvinnor som skapade de ikoniska mönstren som än i dag är så populära. Redan i början av 1950-talet hade grundaren, Armi Ratia, en vision som banade väg för företagets framgångar.

 De djärva mönstren är typiska för finska Marimekko.
De djärva mönstren är typiska för finska Marimekko.

Textildesignern Armi Ratia var gift med Viljo Ratia som startat Printex 1949 – ett litet företag i Helsingfors som var specialiserat på att trycka mönster på textilier. Produktionen var traditionell och Armi, som var kreativ och modern, ville skapa något nytt. Hon tog kontakt med några nyutexaminerade formgivare och konstnärer och bad dem att göra mönster till makens företag. En av dessa unga lovande talanger var Maija Isola. Hon ritade bland annat mönstret ”Amfora” som blev väldigt uppmärksammat för sin djärvhet och annorlunda färgkombination. De nya mönstrade tygerna ansågs spännande men tyvärr var det ingen som köpte dem.

Ville stärka kvinnor

Det gick inte Armi med på. Hon var övertygad om att det fanns en målgrupp därute, kunderna behövde bara lite hjälp att se hur de skulle använda de mönstrade tygerna. För Armi var det viktigt att skapa något som var tidlöst, praktiskt och gav glädje i vardagen. Hon ville också att kvinnor skulle känna sig starka och våga gå sin egen väg och hon ansåg att kläder kunde hjälpa till med det. Det var hennes grundfilosofi och den ledde fram till att hon kom på den briljanta idén att låta en designer skapa kläder av tygerna och presentera dem under en modevisning.

 Textilkonstnären Armi Ratia grundade Marimekko. Mönstret Unikko är fortfarande en storsäljare.
Textilkonstnären Armi Ratia grundade Marimekko. Mönstret Unikko är fortfarande en storsäljare.

Sålde slut på 5 dagar

Uppdraget gick till den kända modedesignern Riitta Immonen. Hon gjorde en hel kollektion med de nya textilierna och modevisningen blev en succé! Allt sålde slut direkt. Fem dagar senare startade Armi sitt eget företag – Marimekko. Hennes personliga filosofi blev företagets vision och receptet för framgång.

Finlands Coco Chanel

Några år senare anställdes Vuokko Eskolin-Nurmesniemi för att ta fram nya kollektioner och mönstertryck. Det Vuokko gjorde för finska kvinnor kan jämföras med det Coco Chanel gjorde för fransyskorna – hon skapade kläder som det gick att röra sig fritt i. Förutom hennes löst sittande klänningar som blivit ikoniska skapade Vuokko även en av Marimekkos riktiga klassiker – unisexskjortan ”Jokapoika” i randigt tyg.

Jackie Kennedy bar Marimekko

Den första exporten av Marimekkos design gick till Sverige tätt följt av USA.

Att presidentfrun Jackie Kennedy köpte och bar Marimekko-klänningar gjorde att den finska designen spreds över hela världen på 1960-talet. Då lanserades även produkter för hemmet.

De geometriska formerna och djärva mönstren fungerade minst lika bra på kläder som på inredningsdetaljer.

Utmaningen blev en succé

Armi Ratia hade bestämt uttryckt att Marimekko aldrig skulle bli ett företag med blomstertryck. Det utmanade Maija Isola som 1964 formgav mönstret Unikko – föreställande stiliserade vallmoblommor i starka färger. Det kom att bli Marimekkos allra mest populära och omtycka mönster någonsin. Unikko är fortfarande mycket omtyckt som mönster på kläder, servetter, dukar och accessoarer. Numera finns även mönstret på porslin, brickor med mera.

Hjärtat i Helsingfors

1979 gick Armi Ratia ur tiden. Marimekko förlorade sin textildesigner, kreativa chef, PR-guru, copywriter och trendkännare – men företaget överlevde tack vare att visionen hölls levande. Än i dag finns hjärtat kvar i Helsingfors där över en miljon meter tyg produceras årligen.

Handla fler textilier och lokalt hantverk i Land Shopping!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen