Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 21 april

Hjälp ett bi – så blir din trädgård till ett insektsparadis

Så frön av honungsfacelia och de se små lavendellila blommorna kommer att ge mångfalt tillbaka. Både genom sin skönhet men också för att de producerar rikligt med nektar och drar till sig humlesurr och bin.

Ha bin och insekter i åtanke när du planerar inför sommarens trädgårdssäsong. Det är både enkelt och kul att skapa ett smörgårdsbord för våra livsviktiga bin och låta valet falla på tåliga växter och nektarstinna blommor som attraherar bin, nattfjärilar, dagfjärilar, humlor, svärmare och fåglar.

Enkelt att rädda bin

Vi som har lyckan att ha en trädgård kan göra ganska mycket för att hjälpa insekter och andra smådjur att hitta föda och boplatser genom att göra relativt små insatser och förändringar i trädgården. I Land Shopping kan du köpa ett färdigkomponerat växtpaket av perenner där du får 26 plantor som tillsamman bildar ett riktigt paradis för våra livsviktiga insekter.

Hjälp ett bi – köp växtpaket, fröer och härlig barnbok

Bina behöver vår insats! Bina är nämligen hotade på flera sätt. Många olika sjukdomar drabbar tambin. Olika sorters giftiga bekämpningsmedel och miljöförändringar slår hårt mot bin eftersom många sorters blommor försvinner. Och det är förödande. Bin producerar honung till oss, men den största betydelsen är att de pollinerar växter och träd så att det bildas frukt och bär. Utan bin skulle det bli väldigt tomt i frukt- och grönsaksdisken och mängder av djur och fåglar skulle inte längre ha något att äta.

Vackra honungsfacelia är full av nektar

Med en påse frön av örten honungsfacelia kan du göra mycket med en minimal arbetsinsats och glädja både tambin, vildbin och humlor som uppskattar dessa violetta blommor. Den är ettårig och självsår sig – så förhoppningsvis behöver du inte köpa fler av dessa fröer.

Den växer sig ståtlig upp till 75-100 cm och fungerar även som naturlig skadedjursbekämpare, tack vare att den även drar till sig blomflugor.

Ny bok med kunskap om bin

Vill du sprida kunskapen vidare till den yngre generationen – köp nya boken ”Rädda bina – en bok om bin och humlesurr, av Jessica Lindholm. Här får du och barnen lär dig allt om vilka blommor som attraherar bina, hur du bygger ett bihotell, humlebo, bamburörshotel och mycket mer.

Så bygger du ett enkelt bamburörshotell

 Bygg ett enkelt bihotell. Har du inte bambu kan du ta grenar från fläder och hallon.
Bygg ett enkelt bihotell. Har du inte bambu kan du ta grenar från fläder och hallon. FOTO: hsvrs

Du behöver:

  • Väl rengjord konservburk
  • Bamburör med hål i ena änden
  • Snöre

Gör så här:

Såga bamburören till 15 cm. Gröp ur bamburören med en spik i ena änden så bina kan komma in. Placera rören. burken med de urgröpta ändarna utåt. Knyt fast snöret och häng upp.

Ta mig till Land Shopping

Läs även: Träspill och äkta naturhampa blir sommaren vackraste stol

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen