Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 6 februari

Klara kylan! Kirunabornas bästa tips till sörlänningarna

I landets nordligaste stad Kiruna är kyla vardag och knepen för att klara minusgrader finslipade in i minsta detalj. Här skippar man jeansen och vet att det är dumdristigt att köra om en plogbil. Här är fler smarta tips från köldproffsen.

1. Klä dig som en lök

Satsa på tunna ullkläder under en vindtät jacka. Använd tumvantar så värmer fingrarna varandra. Ull i allt är oslagbart! I sockar, vantar, mössa och underställ. Det håller dig varm. Tänk på att det inte spelar någon roll hur många ullsockor du har på om understa lagret är bomull. Då kommer du frysa i alla fall eftersom bomull lättare blir fuktigt och kallt.

2. Rusta bilen för det värsta

Att få plötsligt stopp på bilen när det är många minusgrader är inte kul om du varken har kläder eller rätt utrustning. Ha alltid spade, filtar, bogseringslina och startkablar i bilen. Värmeljus är också något som många rekommenderar.

Hög glykolhalt, bra batteri som är fulladdat och mer än halv tank bensin i bilen är knep som kan minska risken att bilen inte startar i kylan. De som är rutinerade ser till att backa in i parkeringsfickan så att det lättare går att ta emot starthjälp med kablar vid behov.

Svenska produkter! Köp vinterns härligaste och varmaste ullplagg

kyla

3. Tänk på djuren

Klä hunden i täcke och se till att inte lämna den i bilen i kylan, av samma anledning som att du inte lämnar den på sommaren, det kan bli en dödsfälla.

4. Var uppmärksam på barnen

Små barn ska man vara extra uppmärksam på, de reglerar kroppsvärmen sämre och talar oftast sent om att de fryser, plötsligt står de och gråter – då är det dags att gå in i värmen.

5. Håll fötterna varma

Näbbskor med myrhö är absolut det bästa när det är kallt väder, enligt, Åke Töyrä. Tjocka sulor som isolerar kylan från marken och ull i lager är ytterligare ett sätt att hålla fötterna riktigt varma.

 Isande kall och vacker vy över LKAB och den välkända gruvan i Kiruna.
Isande kall och vacker vy över LKAB och den välkända gruvan i Kiruna. FOTO: BeyondImages

6. Duscha på kvällen

Duscha och tvätta inte ansiktet på morgonen. Gör det på kvällen för att behålla hudens naturliga feta skydd mot kylan. Smörj heller inte in dig med fuktgivande krämer precis innan du går ut.

7. Tänk positivt!

Börjar du frysa, sitt inte bara och huttra och tyck synd om dig själv, jobba dig varm och rör på dig mycket!

Tack till facebookgrupen Kiruna för alla svar och engagemang!

Land Shopping är en e-handel med svensktillverkade varor, hantverk och innovationer från hela landet. Tillverkade med kärlek till arv och traditioner.

Läs även: Urgammalt hantverk blir vinterns varmaste skor

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen