Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 18 juni 2020

Träskor med handmålat kurbitsmönster

En uppskattad gåva, en härlig accessoar till fest eller ett par praktiska skor att bara stoppa fötterna i när det är dags att gå ut i trädgården. Gun Petersson handmålade kurbitsträskor är äkta traditionsbärare som passar vid alla tillfällen.

 Köp Guns handmålade träskor med kurbitsmönster hos oss.
Köp Guns handmålade träskor med kurbitsmönster hos oss. FOTO: Malou Winter

I långa led står de uppradade hemma i Gun Peterssons kök. Härligt röda träskor med frodiga blommönster målade med tjock oljefärg utblandad med linolja. Doften ligger tung, det doftar gott, menar i alla fall konstnären själv.

Penseln har gått varm hela dagen för att lagrets ska fyllas på med populära storlekar. Midsommar närmar sig och högsäsongen för trätofflor.

Kurbitsträskor målas med oljefärg

Gun doppar penseln i fler än en färg för att få ett melerat resultat och sveper med stadig hand med penseln över lädret. Frodiga svällblad, mittros, stamrosor och skruvax växer fram.

Sedan ska trätofflorna torka.

I en vecka.

 Kurbitsmålaren hittar sin egen stil och uttryckssätt.
Kurbitsmålaren hittar sin egen stil och uttryckssätt. FOTO: Malou Winter

Nordiska mönster, vita snöstjärnor och traditionella folkdräkter inspirera catwalkmodet då och då. Ibland förvandlas kurbitsblommorna till mönster på sidentyger i Italien.

Gun målar kurbits och förvaltar en tradition

Här hemma i Guns kök på Vendelsö handlar det om att förvalta tradition, ett äkta hantverk – målat rakt ur hjärtat.

– Min farmor var från Hedemora. Jag tycker att kurbits är vackert och roligt att måla och jag har utvecklat det genom åren och hittat min egen stil, berättar hon. Det blir aldrig tråkigt. Hur många träskor hon än målar.

 Gun Petersson tröttnar aldrig på hantverket att måla kurbits på träskor, trots att hon producerat ett tusental par genom åren.
Gun Petersson tröttnar aldrig på hantverket att måla kurbits på träskor, trots att hon producerat ett tusental par genom åren. FOTO: Malou Winter

Kurbitsträskor en uppskattad gåva

Det färgglada måleriet kallas kurbits hade sin storhetstid mellan 1780 och 1870. Gun hittade konstformen 1991 under en kurs på Medborgarskolan och blev så förälskad i måleriet att hon sedan har målat hundratals föremål i trä, och läder med motivet och även bedrivit kurs själv. Under många år sålde hon sina alster till turister på Bollnästorget på Skansen. Med andra ord har henens träskor spridits över hela världen, som suvenirer och gåvor.

En typisk kurbitsmålning ser ut som en vas med prunkande blomster som väller ut ur den, men traditionen är gammal och varje målare utvecklar sin egen still och kan därför se ut hur som helst; fantasin sätter gränserna.

Ta mig till Land Shopping

Läs även: Träspill och äkta naturhampa blir sommaren vackraste stol

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen