Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 12 september 2017

Lampfabriken sprider historiskt ljus – mys i höst i en fotogenlampas sken

Under 1800-talet var det en revolutionerande ljuskälla. I dag är fotogenlampans mjuka sken en uppskattad mysfaktor, en vacker inredningsdetalj och helt oslagbar vid strömavbrott. Köp din lampa på Land Shopping.

 Lampan Lyckeby skapades 1884 och går att köpa än i dag.
Lampan Lyckeby skapades 1884 och går att köpa än i dag.

Den kräver lite pyssel och en varsam hand. Men att tända en fotogenlampa är inte särskilt svårt och veken brinner inte upp om du använder lampan rätt.

Skapar gemenskap

Belöningen är ett mjukt men effektivt sken som skapar en gemytlig atmosfär. Precis som i slutet av 1800-talet när fotogenlampan gjorde revolution med sitt intåg och förde med sig ett helt nytt inomhusljus som förändrade människors sociala liv. Det blev möjligt för fler att samsas om ljuset och en fotogenlampa som hängde över bordet spred ljus ut över rummet.

Fem generationer lampfabrikörer

 Familjeporträtt då och nu. Till höger Katarina och Valdemar Skantzes.
Familjeporträtt då och nu. Till höger Katarina och Valdemar Skantzes. FOTO: Karkskorna Lampfabrik

Fotogenlampan var dessutom den första industriprodukt som kom att bli var mans egendom. I Sverige bidrog Karlskrona Lampfabrik att ljuset blev mer tillgängligt för alla i landet.

Det var nuvarande ägare Valdemar Skantzes farfars morfar Johannes Swahn som 1884 startade Lampfabriken i Karlskrona som snabbt blev den största tillverkaren av lampor i landet och som främst levererade till flottan i Karlskrona.

– Sedan dess har fabriken varit i familjens ägo i fem generationer och har vårdats som en äkta familjemedlem. Det är en varm tradition att driva företaget vidare, berättar marknadschef Katarina Skantze som också är en del av familjen.

Levande historia

 Fabriken finns i samma lokaler och maskinerna är de samma.
Fabriken finns i samma lokaler och maskinerna är de samma. FOTO: Karkskorna Lampfabrik

Historien ligger djupt förankrad i företagskulturen och är i allra högsta grad närvarande.

– Vi har kvar lampor i sortimentet som har funnits sedan starten. Alla gamla produktkataloger finns bevarade. Vi inspireras av arkivet när vi tar fram nya produkter. Vi jobbar enbart med gammal form.

Så här i den digitala tidsåldern vilar det ett romantiskt skimmer över den förtroliga gemenskap som kunde infinna sig vid 1800-talets slut när alla satt samlade runt aftonlampan. En gemenskap som många påminns om när vi plötsligt blir överraskade av ett långvarigt strömavbrott.

– Människan har alltid dragits till den öppna lågan, därför tror jag att fotogenlampan är så uppskattad, säger Katarina.

Köp din fotogenlampa på i Lands webbshop

Fotogenlamporna från Karlskrona Lampfabrik tillverkas på precis på samma industrihantverksmässiga sätt som under 1800-talet och i samma lokaler vid vattnet i Karlskrona. Hitta fler modeller här.

Så tänder du lampan

Ta bort eventuell lampskärm samt brännarröret. 


Skruva av brännaren från oljehuset. 


Fyll oljehuset med fotogen till cirka tre fjärdedelar. 


Skruva på brännaren igen och låt veken suga upp fotogen i 


1. Ta bort eventuell lampskärm samt brännarröret.


2. Skruva av brännaren från oljehuset.


3. Fyll oljehuset med fotogen till cirka tre fjärdedelar.


4. Skruva på brännaren igen och låt veken suga upp fotogen i

15-30 minuter.

5. Tänd veken.

6. Sänk veken så att veken knappt syns ovanför konan på brännaren. Är veken för högt uppskruvad brinner själva veken, lågan blir för hög och sot bildas i brännarröret.

7. Sätt tillbaka brännarröret. Läs även: Hemligheten bakom Marimekko

Relaterade artiklar

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen