Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 12 juni 2018

Lär dig storyn bakom – 5 favoriter i Land Shopping med stark tradition

Personligt och hållbart – det får du när du handlar i Land Shopping. Som en extra härlig twist finns det en spännande historik bakom flera produkter. Här är fem fina favoriter med rötter från förr.

Bädda med känsla av pensionatromantik

Westerbloms var ett pensionat i Roslagens skärgård som om somrarna fylldes med semesterfirare som ville komma undan storstadens stress för att vila och roa sig vid havet. Huset där pensionatet låg, byggt 1894-95, finns fortfarande kvar och är fyllt med gamla minnen, allt från vykort och möbler till textilier med fina mönster. 

Signe är ett bäddset med mönster som har återskapats för att ge nytt liv åt historien och känslan av ett skärgårdspensionat från förra sekelskiftet, tillverkat av hög kvalitet av 100% percalebomull som känns svalkande och behagligt mot huden.

Westerbloms

1800-talets revolutionerande ljuskälla

När fotogenlampan kom förde den med sig ett helt nytt inomhusljus som förändrade människors sociala liv – det blev möjligt för fler att samsas om ljuset. I Karlskrona lampfabrik finns gamla produktkataloger bevarade som inspirerar till nya produkter. Fotogenlamporna från Karlskrona Lampfabrik tillverkas på precis på samma industrihantverksmässiga sätt som under 1800-talet och i samma lokaler vid vattnet i Karlskrona. Lampan Lyckeby ser precis lika dan ut som när den lanserades för drygt 150 år sedan.

fotogenlampor påfyllt

Hemmets bästa vän

I byn Siksjönäs i Vilhelmina bor Sara och Magnus Idenfors som tillverkar såpa efter ett recept som kommer från gammelfarmor Fredrika Helmersson och kan spåras så långt tillbaka som till 1926 men förmodligen är det mycket äldre än så. De återbrukar vegetabilisk matolja från restaurangkök och renar fettet i en specialmaskin avsedd för ändamålet. Därefter förtvålas oljan och blir till såpa som de kallar Västerbottensåpa – allt enligt gammal tradition. 

Västerbottensåpa

1950-talets klassiker trendiga igen

Docksta Sko, en av få hantverksmässiga skofabriker som finns kvar i landet. Redan 1923 började tillverkningen av det som i dag kallas för slippers. Fabriken vid Höga kusten i Docksta startade 1947 och där har tillverkningen fortsatt på samma sätt ända sedan dess. Det handlar om stansning, nåtling, pinning och bottning allt i svenska material.

docksta

Handryckt blåklint med 30-årig ram

Så vackert mönster tryckt med gammal kunskap på förtvättat rustikt hellinne i ett av Sveriges få handtryckerier. Sundsvallssonen Enar Ström kom till Östersund 1946 och grundade den firma som idag är Frösö Handtryck. Det började en gång med tryck av näsdukar, souvenirer och vimplar i liten skala och har sedan dess utvecklats till en hel fabrik med de vackraste textilerna – med mycket känsla från förr.

min nya kollektion

Handla mer lokalt hantverk och kända varumärken i Land Shopping

Läs även: Bra för hjärtat att basta – som 30 min på löpbandet

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


FLER ARTIKLAR FRÅN LAND SHOPPING

Till toppen