Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Shopping 27 november 2020

LissEllas senap från Dalarna

Den lilla senapsproducenten i Garpenberg i södra Dalarna har vunnit VM-guld i USA flera gånger om och kammat hem totalt 39 medaljer. Blåbärssenap, julsenap, grov och sötstark – du hittar flera prisbelönta fynd på landshopping.se.

 Senapsmakare Olle Bengtsson och smakutvecklare Liselotte LissElla Dahlin.
Senapsmakare Olle Bengtsson och smakutvecklare Liselotte LissElla Dahlin.

Visste du att kardemumma kan vara ingrediensen till ett lyckligt äktenskap? I alla fall när man vill att blåbär ska gifta sig med senapens smaker.

Tre år innan Blåbärssenappen blev klar

Det tog tre år för senapsmakare Olle Bengtsson och smakutvecklare Liselotte LissElla Dahlin att få den blåbärsbaserade senapen att blir helt och hållet perfekt. Det var en kreativ utveckling av smakprocessen som fick allt att klicka.

– Det gäller att hitta balans och olika smaknivåer. Man blandar, provsmakar, förkastar och blandar på nytt, berättar Olle Bengtsson och erkänner utan att blinka att det är många smaker senapstillverkaren testar som inte blir bra.

 Lokalodlad senap från Dalarna och kravmärkt honung, det är grundregler som LissElla och Olle inte tummar på.
Lokalodlad senap från Dalarna och kravmärkt honung, det är grundregler som LissElla och Olle inte tummar på.

Olle och LissElla har alltid tyckt om mat. LissaElla fick med sig traditionen från mormors ångande grytor. Redan som litet barn fick hon lov att ensam laborera i köket och testa hur smaker fungerar. Det formande henne till en äkta smak- och sinnesexpert. Det var med minnet av smaken från sin mormors mathantverk som längtan efter en riktigt god julsenap började. LissElla ville ha en senap där senapens karaktär tydligt kom fram.

Längtan efter äkta mathantverk

– Men jag hittade aldrig någon senap i affärerna som verkligen smakade senap. Så varför inte göra en egen senap? Sagt och gjort. Jag började prova mig fram, gjorde massor med varianter, berättar hon.

Julsenap till det egna julbordet blev det första mästerverket.

– Vid sidan om jobbet med kurser i miljö och hållbarhet vid SLU, gjorde Olle 1995 efter mitt recept de första små pyttesatserna sötstark julsenap, som han tog med sig på julmarknader. Det blev min första senap.

Sötstark är svenskarnas favorit

– Svenskar älskar sötstark senap och det är vi duktiga på, säger Olle.

Hantverksmässigt tillverkat och omsorg om alla råvaror med bland annat lokalodlad senap från Dalarna och kravmärkt honung, det är grundregler som LissElla och Olle inte tummar på. Med omsorg, kunskap och kreativitet skapas på så sätt senap med unika smaker i mästarklass.

Se allt från LissEllas senap

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler inspirerande köptips från Land

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen